Magyarország

2013.02.22. 12:36

NATO-ülés - Hende: Ukrajna fontos partnere a NATO-nak

Brüsszel, 2013. február 22., péntek (MTI) - Ukrajna fontos partnere a NATO-nak, ezért üdvözlendő, hogy 2010 nyara után most először ismét tartottak NATO-ukrán védelmi miniszteri találkozót - hangsúlyozta Hende Csaba pénteken Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Brüsszel, 2013. február 22., péntek (MTI) - Ukrajna fontos partnere a NATO-nak, ezért üdvözlendő, hogy 2010 nyara után most először ismét tartottak NATO-ukrán védelmi miniszteri találkozót - hangsúlyozta Hende Csaba pénteken Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A magyar honvédelmi miniszter a NATO-országok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődött kétnapos tanácskozásán vett részt. A második ülésnapon a NATO-miniszterek megbeszélést folytattak ukrán kollégájukkal, Pavlo Lebegyevvel.

Hende Csaba elmondta, hogy pénteken aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Ukrajna egy hadihajóval bekapcsolódik a szomáliai partok közelében a kalózkodás elleni, Ocean Shield elnevezésű tengeri NATO-műveletbe. Ukrajna emellett - emlékeztetett a magyar miniszter - jelen van az afganisztáni, valamint a koszovói NATO vezetésű katonai misszióban is.

Hende Csaba megerősítette, hogy a NATO-országok támogatják az ukrán haderőreformra irányuló erőfeszítéseket.

A NATO-miniszterek az előző napon a védelmi képességekről tárgyaltak. Egyetértettek abban, hogy a 2014-es afganisztáni kivonulás után - az Afganisztánban kialakult és begyakorolt jó együttműködési, illetve együttalkalmazási képességek fenntartása érdekében - az eddiginél több és nagyobb szabású katonai gyakorlatot kell rendezni.

A honvédelmi miniszter az MTI-nek elmondta: a konkrét katonai terveket a gyakorlatokat illetően még nem dolgozták ki, egyelőre politikai szinten fogalmazódott meg a szándék. Közölte, hogy amerikai részről jelezték: az Egyesült Államok is kész fogadni NATO-gyakorlatot a saját területén. Ennek a megvalósítása - jegyezte meg Hende Csaba - jó alkalmat kínálna az európaiaknak arra, hogy gyakorolják csapatok adott időn belüli eljuttatását nagy távolságokra.

A miniszterek között egyetértés van abban - tette hozzá a magyar védelmi tárca irányítója -, hogy nem csupán szárazföldi, hanem légi, tengeri, valamint a számítógépes hadviselés területét érintő gyakorlatokat is kell tartani.

Afganisztánnal kapcsolatban Hende Csaba elmondta: egyelőre még nem határozták meg, milyen létszámmal, szerkezettel induljon 2014 - az ISAF haderő kivonása - után az új nemzetközi misszió, amelyben a hangsúly már a kiképzésen lesz. Így azt sem tudni még, hogy mekkora lesz a magyar részvétel ebben az új misszióban. Magyarország ugyanakkor hozzájárul majd az afgán fegyveres erők fenntartásának költségeihez, mert azt Afganisztán ma még saját erőből nem lenne képes finanszírozni. A magyar vállalás - 2015 és 2017 között évente félmillió dollár (110 millió forint) - a nehéz magyar gazdasági helyzet miatt alacsonyabb, mint a Magyarországhoz hasonló méretű többi NATO-ország hozzájárulása - mondta Hende Csaba.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!