Magyarország

2013.02.21. 18:19

Iszapömlés - A zöldhatóság ellenőrei szerint minden rendben volt a X-es tározónál

Veszprém, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Nem tapasztaltak rendellenességet a helyszíni szemléken a tizenegy nappal később átszakadt X-es számú ajkai tározónál - mondták az ellenőrzést végző hatósági tisztviselők a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalásán csütörtökön a Veszprémi Törvényszéken.

Veszprém, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Nem tapasztaltak rendellenességet a helyszíni szemléken a tizenegy nappal később átszakadt X-es számú ajkai tározónál - mondták az ellenőrzést végző hatósági tisztviselők a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalásán csütörtökön a Veszprémi Törvényszéken.A bíróság azt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen dolgozó három hatósági ellenőrt hallgatta meg tanúként, aki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egységes környezethasználati engedélyének (EKHE) előírt éves ellenőrzését végezték. A katasztrófa előtti utolsó ellenőrzést tizenegy nappal a gátszakadás előtt, 2010. szeptember 23-án tartották.

Az egyik, munkatársainak jelenlétében újból meghallgatott ellenőr fenntartotta a február 7-i vallomását, miszerint mindent rendben találtak, amikor a kiadott engedélyen pontról pontra végigmentek a cég képviselőjével. Mindannyian azt mondták: a tározók vizsgálata szemrevételezést jelentett, ennek során "elmentek a IX-es és X-es tározók közötti gátfalon", és körbejárták a X-est.

Mind a három tanú "közreműködőnek és együttműködőnek" írta le a Mal munkatársait. Az ajkai gyártelepen a harmadrendű vádlott F. Józsefné környezetvédelmi vezető volt a kijelölt kapcsolattartó.

Egybehangzóan azt állították, hogy a tározók helyszíni bejárásakor nem észleltek eltérést az engedélyhez képest, amikor "vizuálisan", azaz nem mintavétellel ellenőrizték a lerakott vörösiszapot. Azt mondták, hogy a Mal adatszolgáltatása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Laborvizsgálatokra, mintavételre nem kaptak utasítást, töltöttségi szintet nem ellenőriztek.

A tanúk azt mondták, hogy a vörösiszapon tárolt retúrvíz lúgkoncentrációját nem ellenőrizték, abból tudomásuk szerint más sem vett mintát.

Később kérdésre válaszolva egyikük azt mondta, hogy a katasztrófa után vettek mintát a Torna-patakból, akkor erősen lúgos, 13-as pH-értéket mértek. Hozzátette: a tározóban tárolt anyag pH-értéke magasabb lehetett, ha hígítás után is ilyen magas értéket mértek.

A X-es kazettát szemrevételezték, repedést vagy vízkitörést nem észleltek, és eltömődött vízelvezető árkot sem. "Az feltűnt volna, és jegyzőkönyveztem volna" - mondta az egyik tanú.

A tárgyalás március 18-án újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Szabó Györgyi tanácsvezető ismertette: a bíróság március 21-én és 22-én - vádlottak részvételével - kétnapos szemlét és helyszíni kihallgatást tart a Mal gyártelepén, erről kép- és hangfelvétel készül.

A törvényszék elutasította azt az ügyészi indítványt, hogy a helyszíni tárgyalásra műszaki-technológiai szakértőt idézzenek be. Elutasították a negyedrendű vádlott Sz. Tibor diszpécser védőjének a helyszíni bizonyítási kísérletre vonatkozó indítványát is.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 emberrel szemben, a tárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!