Magyarország

2013.02.09. 00:27

EU-csúcs - Tabajdi: a kormány nem tudta érvényesíteni a magyar érdekeket

Budapest, 2013. február 8., péntek (MTI) - Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint az Orbán-kormány nem tudta érvényesíteni a magyar nemzeti érdekeket a hétéves uniós költségvetési vitában. Tabajdi Csaba pénteki közleményében azt írta, hogy a szocialisták nemmel fognak szavazni az EU-büdzsére.

Budapest, 2013. február 8., péntek (MTI) - Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint az Orbán-kormány nem tudta érvényesíteni a magyar nemzeti érdekeket a hétéves uniós költségvetési vitában. Tabajdi Csaba pénteki közleményében azt írta, hogy a szocialisták nemmel fognak szavazni az EU-büdzsére."Magyarország nem veszíthet el 1400 milliárd forintot az uniós költségvetésből! Az Orbán-kormány nem tudta érvényesíteni a magyar nemzeti érdekeket a hétéves uniós költségvetési vitában" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Tabajdi Csaba szerint "akárhogy is csűri-csavarja" Orbán Viktor a számokat, a veszteséget a magyar polgárok, vállalkozók és kistérségek szenvedik el.

"Mindez az Orbán-kormány fejlesztési és Európa-politikájának teljes csődjét bizonyítja! Magyarország ezért túl nagy árat fizet" - vélekedett az MSZP-s politikus.

Tabajdi Csaba közölte: a szocialisták támogatták a kormányt a kohéziós alapok támogatásáért folytatott erőfeszítéseiben, de csalódtak, mert Magyarország 4,6 milliárd eurót vesztett a jelenlegi költségvetési időszakhoz képest.

"Ez óriási veszteség. (...) Ez az ára a Fidesz antidemokratikus, Európa-ellenes külpolitikájának, amellyel jelentősen beszűkítette hazánk érdekérvényesítő lehetőségeit" - tette hozzá.

Tabajdi Csaba leszögezte, hogy a magyar szocialista EP-képviselők el fogják utasítani a költségvetést a parlamenti szavazás során.

A politikus úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió nettó befizető tagállamainak vezetői is szégyellhetik magukat "önzésükért, gazdasági nacionalizmusukért", ami az uniós költségvetés jelentős csökkenéséhez vezetett.

Orbán Viktor miniszterelnök a csúcs után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a megállapodás értelmében Magyarország a második az egy főre jutó nettó pozíciót tekintve a tagállamok sorában. Utalt arra, hogy a teljes költségvetési összeg csökkenése ellenére nőtt az egy főre jutó támogatás.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!