Magyarország

2013.02.14. 16:44

Elfogadta Nyíregyháza idei költségvetését a város közgyűlése

Nyíregyháza, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Elfogadta Nyíregyháza idei költségvetését csütörtöki ülésén a nyírségi nagyváros önkormányzati testülete. A 2013-as büdzsét hitelfelvétel és működési hiány nélkül hagyta jóvá a közgyűlés.

Nyíregyháza, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Elfogadta Nyíregyháza idei költségvetését csütörtöki ülésén a nyírségi nagyváros önkormányzati testülete. A 2013-as büdzsét hitelfelvétel és működési hiány nélkül hagyta jóvá a közgyűlés.

A képviselők által 15:4 arányban, két tartózkodással elfogadott költségvetési rendelet szerint a költségvetés főösszege 35,5 milliárd forint, ami 3,8 milliárd forinttal kevesebb a 2012-es eredeti előirányzathoz képest.

Az önkormányzat működési hiányt nem tervezett, a felhalmozási hiány összege csaknem 4,1 milliárd forint, amelyet az előző évi 2,6 milliárd forintos pénzmaradvánnyal, valamint a 2009-es felhalmozási hitelkeret maradványának (703,7 millió forint) lehívásával fog finanszírozni a város, ezeken túl a hiány összegét a 757,7 milliós működési többlet fedezi.

Kovács Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) az ülésen kiemelte: a városnak sikerült maga mögött hagynia azokat az adósságokat, amelyekkel 2010-ben kellett szembesülnie.

Az idén jelentős változás, hogy az önkormányzat által korábban ellátott feladatok jelentős részét az állam közvetlenül biztosítja, az önkormányzatok a helyi feladatok szervezését végzik. Ettől az évtől az államigazgatási feladat- és hatáskörök döntő többsége az államigazgatási szervekhez, a járási hivatalokhoz kerültek, az oktató-nevelő tevékenységet ellátó intézmények fenntartását pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vette át.

Az oktatási intézmények állami fenntartásba történő átszervezésével együtt járó önkormányzati forrásszabályozás változtatása miatt jelentősen csökkent az önkormányzat központi költségvetésből való részesedése - olvasható az elfogadott határozatban. A központi támogatás összege a költségvetés szerint 4,2 milliárd forint, mintegy fele az egy évvel korábbi összegnek.

A bevételi oldalon - szintén a forrásszabályozás megváltozása miatt - illetékbevétellel nem számolhat az önkormányzat, a beszedett adók tekintetében az előző évhez képest növekedést prognosztizál a büdzsé. Szociális feladatokra 870 milliós bevétel várható, ezt év közben kerül csoportosítják át a központi források közé. Felhalmozási célú végleges pénzeszköz átvételre 13 milliárd forintot terveztek a büdzsébe, ennek 97 százaléka városfejlesztési kiadásokhoz kapcsolódik.

Éves átlagban 468 ember fog közfoglalkoztatottként dolgozni Nyíregyházán, az ehhez szükséges összeg önerejét - 221,3 millió forintot - a költségvetés terhére biztosítják.

Hitelek törlesztésére 746 millió forintot fordít az idén az önkormányzat. A közgyűlés ezzel kapcsolatban elfogadta azt a határozattervezetet, amely Nyíregyháza adósságállományának állam által történő átvállalásáról szól. Ennek alapján a város legalább ötvenszázalékos adósságátvállalásra jogosult, a pontos összegről február 28-ig hoznak döntést.

Nyíregyháza adósságállománya jelenleg mintegy 19,3 milliárd forint, ebből 4,1 milliárd működési, 15,1 milliárd forint pedig felhalmozási célú hitel. Kölcsönt nem tervez felvenni az önkormányzat, 2,3 milliárd forintnyi folyószámlahitelt pedig hosszú lejáratú hitellé konvertálnak át.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!