Magyarország

2013.02.24. 10:36

Csorba Bélát választották a VMDP új elnökévé

Szabadka/Budapest, 2013. február 23., szombat (MTI) - Csorba Bélát választották a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) új elnökévé a szervezet szombati tisztújító kongresszusán - írta a vajdasági magyar sajtó.

Szabadka/Budapest, 2013. február 23., szombat (MTI) - Csorba Bélát választották a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) új elnökévé a szervezet szombati tisztújító kongresszusán - írta a vajdasági magyar sajtó.

Az Magyar Szó szerint a párt eddigi elnöke, Ágoston András visszavonul az aktív politizálástól, és nem is vállalta a jelölést a pártelnöki tisztségre. Csorba Béla volt az egyetlen jelölt. A kongresszus 154 küldötte közül 138-an támogatták az egyedüliként induló Csorba Bélát, a párt temerini szervezetének vezetőjét.

Ágoston András a VMDP megalapítása, 1997 óta állt a párt élén.

A zárt ajtók mögött megtartott tisztújító kongresszuson Guszton Andrást és Kovács Lászlót választották a VMDP alelnökének.

Csorba Béla megválasztása után úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a kongresszusi felszólalások egyértelműen azt jelzik, a pártnak az eddigi irányvonalat kell folytatnia.

"A résztvevők optimizmusát látva biztató, hogy továbbra is kellő energia feszül ebben a pártban, amivel át tudjuk majd hidalni a jelenlegi szervezési problémákat és a párt nehéz anyagi helyzetét. Továbbra is kitartunk a határon túli közösségek számára létkérdést jelentő autonómia-követeléseink mellett, annak ellenére is, hogy a vajdasági magyar politikai színtéren ellenzékben politizálunk. A kisebbségpolitika terén karakánabb fellépésre van szükség" – tette hozzá az új pártelnök.

A kongresszuson a szerb-magyar megbékélésről is szó esett. Csorba Béla ennek kapcsán elmondta: a VMDP érdekelt a szerb-magyar megbékélésben, de ennek a megvalósítása nem történhet a vajdasági magyarság feje fölött. A politikus szerint félő, hogy a megbékélés ürügyén ismét egy olyan forgatókönyv fog érvényesülni Szerbiában, amely szerint újból vajdasági magyarokat fognak pellengérre állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!