Magyarország

2013.01.25. 17:29

Lengyel állampolgárokat ítéltek el kábítószerrel való visszaélés miatt Debrecenben

Debrecen, 2013. január 25., péntek (MTI) - Kábítószerrel visszaélés bűntette miatt ítélt el a Debreceni Törvényszék két lengyel állampolgárt, egyiküket távollétében - közölte a törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

Debrecen, 2013. január 25., péntek (MTI) - Kábítószerrel visszaélés bűntette miatt ítélt el a Debreceni Törvényszék két lengyel állampolgárt, egyiküket távollétében - közölte a törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.Tatár Tímea tájékoztatása szerint W. Ryszard elsőrendű vádlottat 7 év fegyházbüntetésre, S. Ryszard Mariana másodrendű vádlottat - távollétében - 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a Bakó József vezette büntetőtanács. Emellett az elsőrendű vádlottat 7 évre, a másodrendűt 9 évre kiutasította Magyarországról. Az ítélet nem jogerős, az ügyész, az elsőrendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt, a másodrendű vádlott védője pedig elsősorban felmentést, másodsorban enyhítést kért.

A vádirat szerint a vádlottak gyermekkoruk óta ismerték egymást, az elsőrendű vádlott rendszeresen kapott alkalmi munkát kamionsofőrként a másodrendű vádlott nemzetközi fuvarozó cégétől. 2009. február 2-án az ártándi határátkelőnél az elsőrendű vádlott által vezetett kamionban több mint 30 kilogramm heroint találtak. A lefoglalt kábítószer meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak több mint 1300-szorosa.

A bírósági eljárás 2010 nyarán indult. Komoly fennakadást okozott a másodrendű vádlott, aki ellen európai elfogatóparancsot kellett kibocsátani. Az első tárgyalás előtt az Interpol elfogta, de más ügyben Lengyelországban állították bíróság elé, annak lezárultáig kiadatására nem kerülhetett sor. Időközben óvadék ellenében szabadlábra helyezték, majd miután idén nyáron abban az ügyben Lengyelországban kimondták az elsőfokú ítéletet, újra megszökött. Mivel ismeretlen helyen tartózkodik, távollétében hozott ítéletet a Debreceni Törvényszék.

Az ügy érdekessége még, hogy az elsőrendű vádlott 2009. február 2. óta előzetes letartóztatásban van, tehát a törvények szerint 2013 februárjáig ítéletnek kellett születnie, különben 4 év elteltével szabadlábra kerül - ismertette Tatár Tímea.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!