Magyarország

2013.01.30. 15:54

Kaltenbach: a főpolgármester ne korlátozza a fővárosi frakció működését!

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - Kaltenbach Jenő, az LMP-ből kilépett fővárosi frakcióvezető arra szólította fel a főpolgármestert, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatályos szervezeti és működési szabályzata (szmsz) szerint igazgassa Budapestet és ne törekedjen az ellenzék "antidemokratikus és alkotmányellenes ellehetetlenítésére".

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - Kaltenbach Jenő, az LMP-ből kilépett fővárosi frakcióvezető arra szólította fel a főpolgármestert, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatályos szervezeti és működési szabályzata (szmsz) szerint igazgassa Budapestet és ne törekedjen az ellenzék "antidemokratikus és alkotmányellenes ellehetetlenítésére".Kaltenbach Jenő ezt azzal összefüggésben közölte szerdán az MTI-vel, hogy Tarlós István a Magyar Nemzetnek azt mondta: nem lehet, hogy az LMP-ből távozó fővárosi képviselők egy névváltoztatással "letudják" az ügyet. A városvezető kifejtette, amíg a jogi helyzet nem tisztázódik, függetlennek kell tekinteniük a képviselőcsoport tagjait, emellett megvizsgálják az szmsz-t, s ha szükséges, kezdeményezik a módosítását.

A fővárosi frakcióvezető azt írta: az ellenzéki párt fővárosi képviselői a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjaiként jelezték kilépési szándékukat az LMP-ből valamint, hogy egy újonnan létrehozott baloldali zöld pártban szándékoznak tovább politizálni.

Utalt arra: a hatályos fővárosi szabályok szerint egy frakció önállóan dönthet a frakció nevéről és annak megváltoztatásáról. "Mivel eddig a főváros működési szabályzatának ezen részével nem volt gondja Tarlós Istvánnak, egyértelmű számunkra, hogy ennek megváltoztatásával a helyzetet kihasználva kívánja korlátozni az ellenzéki frakció működését" - fogalmazott Kaltenbach Jenő, hozzátéve: a szándék érthető, de az nem demokratikus, és nem alkotmányos.

Előzőleg Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Platform alapító tagja is arról beszélt: ragaszkodnak a fővárosi frakcióhoz. Mint mondta, az LMP budapesti képviselőcsoportja egységesen lépett ki az LMP-ből és ennek a közösségnek "továbbra is frakcióként kell működnie".

A párt múlt hétvégi kongresszusa szombaton úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián. Vasárnap a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek és új pártot alapítanak. A platform képviselői - amelyhez nyolc országgyűlési és a három fővárosi képviselő is tartozik - hangsúlyozták, hogy szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradtakkal. Somfai Ágnes, a fővárosi önkormányzat tagja vasárnap azt mondta az MTI-nek, hogy miután a budapesti frakció mindhárom tagja a platform alapítója, ezért ők is kilépnek az LMP-ből és csatlakoznak az új párthoz.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!