Magyarország

2013.01.15. 13:07

Borús előrejelzés az idei biztosítási piacról

Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) - Nyugvópontra érhet az elmúlt évek kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) és casco árversenye, a jövőben már díjnövekedés is elképzelhető ezen a területen, az életbiztosítások díjbevétele azonban várhatóan tovább csökken - közölte idei biztosításpiaci előrejelzésében a K&H Biztosító kedden az MTI-vel.

Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) - Nyugvópontra érhet az elmúlt évek kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) és casco árversenye, a jövőben már díjnövekedés is elképzelhető ezen a területen, az életbiztosítások díjbevétele azonban várhatóan tovább csökken - közölte idei biztosításpiaci előrejelzésében a K&H Biztosító kedden az MTI-vel.Az elmúlt évekre jellemző, a társaságok költséghatékonyságát javító intézkedésekre idén is lehet számítani a biztosítási piacon, a K&H Biztosító előrejelzése szerint. Viszont további teher a biztosítótársaságok számára a biztosítási adó, amely miatt a következő években folyamatos díjemelésre kényszerülnek. Ennek hatására a piac díjbevétele növekedni fog, ez a növekedés azonban nem az, amire a piac vár.

A nem életbiztosítások közül a casco árak fenntarthatatlan szintre süllyedtek, és már a szolgáltatás csökkentésében sincs tartalék, mivel az utóbbi években az autósok egyre inkább az alacsony szolgáltatású termékek felé fordultak. Így a casco aligha lesz képes kitermelni az újonnan bevezetett 15 százalékos biztosítási adót.

A vagyon- és felelősségbiztosításokban további árcsökkenés várható, mivel a kis- és középvállalatok megszerzése egyre több biztosító stratégiai célja.

A lakásbiztosítások esetében az értékkövetés miatt emelkedtek az átlagdíjak az infláció mértékével, de a lakásépítés, értékesítés stagnálása miatt itt sem lesz extenzív növekedés.

A kgfb-ben az egyes biztosítók ajánlatai nagyon közel kerültek egymáshoz, a jövőben érzékelhető díjcsökkenést egyre kevesebb ügyfél talál majd az ajánlatok között. A választásnál egyre fontosabbá válik az adott biztosító ismertsége, megbízhatósága. Ez már az utolsó két kampányban is erőteljesen megjelent - áll a közleményben.

Az életbiztosításoknál - összességében - arra lehet számítani, hogy az idei kifizetések meghaladják a bevételeket.

A szolgáltatás alapú egészségbiztosítások lesznek az egyetlen olyan szegmens, amely a kedvező jogszabályi környezet miatt gyarapodásra számíthat. Ez sem lesz azonban túl jelentős, mivel a fizetőképes kereslet mind az egyéni-, mind pedig a vállalati piacon igen szűk - fejeződik be a biztosító közleménye.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!