Magyarország

2012.12.08. 12:51

Repülőtér - Hardy Mihály: a repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik

Budapest, 2012. december 8., szombat (MTI) - A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik - közölte a repülőteret működtető Budapest Airport szóvivője.

Budapest, 2012. december 8., szombat (MTI) - A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik - közölte a repülőteret működtető Budapest Airport szóvivője.

Hardy Mihály szombat reggel nem sokkal 7 óra után nyilatkozott a repülőtéren a Hír Tv stábjának, ám telefonon a reggeli, délelőtti órákban már nem volt elérhető.

A szóvivő a televíziónak úgy nyilatkozott, hogy egész éjszaka dolgoztak a repülőtéri szolgálatok és a katasztrófavédelem szakemberei, majd 7 óra előtt néhány perccel született a döntés a reptér újranyitásáról. Hozzátette: a nyitás előtt valamennyi rendszert, azok megbízhatóságát, stabilitását ellenőrizték a szakemberek.

Elmondta, még egy ideig eltart, amíg az utasokat fel tudják venni a járatok, illetve amíg megérkeznek külföldről az első járatok, de mint fogalmazott, "a repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik".

Közölte azt is, hogy az ország felett átrepülő gépeket egy másik központból irányítják, így annak működését nem befolyásolta az előző nap keletkezett műszaki hiba. Jelezte: a reptéri torony kizárólag az ide érkező és innen felszálló gépekkel foglalkozik.

Elmondta azt is, hogy a műszaki hiba miatt alapos vizsgálat lesz az érintett szakterületek bevonásával arról, hogy pontosan mi történt. Azt mondta, ez egy meglehetősen ritka meghibásodás volt, és hasonló még nem történt a budapesti repülőtéren. Ahol számítógépes rendszerek, elektromos hálózatok működnek, egymástól nagy függésben, egymásra épülve, ott egy-egy hiba okozhat ilyen típusú leállást - mondta.

Hardy Mihály a kártérítésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, arról még korai lenne beszélni.

A szóvivő közölte, azt javasolja az utasoknak, hogy a saját légitársaságukkal vegyék fel a kapcsolatot indulás előtt.

Elmondta, azt várják, hogy fokozatosan, délutánra vagy kora estére állhat helyre a reptér normális menetrendje.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret műszaki hiba miatt pénteken dél előtt nem sokkal zárták le.

A forgalom szombat délelőtt 10 óra előtt indult meg, a repülőtér azóta indít és fogad is járatokat.

Reggel 7 óra óta folyamatosan érkeznek a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre az utasok. A 2A terminálon nincs komolyabb torlódás, de a 2B terminálon több check-in pultnál is száz felett van a várakozók száma az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!