Magyarország

2012.11.07. 08:01

Jeszenszky-jegyzet - BCE-rektor: csak a vitatott mondattól határolódott el az egyetem

Budapest, 2012. november 6., kedd (MTI) - A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) nem általában Jeszenszky Géza oktatói és tudományos kutatói tevékenységétől, hanem a segédkönyvében megfogalmazott, a diplomata által is "tudományosan vitathatónak" nevezett mondatától határolódott el - írta Rostoványi Zsolt, a BCE rektora nyílt levelében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

Budapest, 2012. november 6., kedd (MTI) - A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) nem általában Jeszenszky Géza oktatói és tudományos kutatói tevékenységétől, hanem a segédkönyvében megfogalmazott, a diplomata által is "tudományosan vitathatónak" nevezett mondatától határolódott el - írta Rostoványi Zsolt, a BCE rektora nyílt levelében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

A Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet hétfői levelére adott válaszában Rostoványi Zsolt kifejtette, az elmúlt napokban a diplomata segédkönyvének egy mondatával kapcsolatban megjelent nyilatkozatok, állásfoglalások, vélemények túlnyomó többségét nem a józan, higgadt, tényeken alapuló érvelés jellemezte. A rektor kijelentette, véleményalkotásában soha nem befolyásolták "politikai kampányok".

Hangsúlyozta, hogy Jeszenszky Géza közvetlen kollégájaként ismerve az oktató-kutató tudományos munkásságát, azon belül is a kisebbségekre vonatkozó megállapításait, abból nem lehet előítéletességre, rasszizmusra vonatkozó következtetést levonni.

Kifejtette, a BCE vezetése által kiadott közlemény szigorúan tényeket fogalmaz meg, az "elhatárolás" csak a segédkönyv egy mondatára vonatkozik.

"Nem szerencsés egy szövegbe olyasmit belemagyarázni, ami nincs benne". Még kevésbé az ebből igaztalan következtetéseket levonni - tette hozzá a BCE rektora.

Rostoványi Zsolt azzal zárta levelét, hogy a maga részéről az ügyhöz nem kíván többet hozzátenni.

Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a BCE-n tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

Jeszenszky Géza az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában közölte: évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat, és előadásait, a témával kapcsolatos írásait és más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta.

A BCE múlt kedden nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták, az egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének a sajtóban többször idézett mondatától. Hozzátették, a jegyzetet az egyetem oktatásában nem használják, és a jövőben sem fogják.

Az LMP és a Demokratikus Koalíció múlt kedden lemondásra szólította fel Jeszenszky Gézát, illetve a diplomata visszahívását kérte.

Jeszenszky Géza az ATV Egyenes beszéd című műsorának ugyancsak múlt kedden azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot. Hozzátette: bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el.

Az oslói magyar nagykövet a Hír TV Rájátszás cím műsorának múlt szerdán azt mondta: nem mond le a nagyköveti posztról, bírja a külügyminiszter bizalmát.

Múlt pénteken levélben állt ki a diplomata mellett több, külföldi egyetemeken oktató professzor és amerikai magyar értelmiségi.

Jeszenszky Géza hétfői, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt levelében azt írta, a BCE nyilatkozata, amelyben az intézmény vezetése elhatárolódott jegyzetének a sajtóban többször idézett mondatától, nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével. Kiemelte, az egyetem a nyilatkozattal kapcsolatban elmulasztotta őt meghallgatni és neki, az elsődlegesen érintettnek, nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárása "súlyosan méltatlan az egyetemen 1976 óta oktató tanárral, a Társadalomtudományi Kar egykori dékánjával szemben" - hangsúlyozta.

A diplomata úgy fogalmazott, Rostoványi Zsolt, aki 35 éve közeli kollégája, "talán tévesen mérve föl a közhangulatot", csatlakozott egy politikai kampányhoz.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!