Magyarország

2012.10.31. 20:35

Iszapömlés - Megkezdődött a Mal környezetszennyezési bírsága ügyében indított per

Veszprém, 2012. október 31., szerda (MTI) - Megkezdődött a vörösiszap-katasztrófa miatt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-re kiszabott környezetszennyezési bírság ügyében indított közigazgatási per tárgyalása szerdán a Veszprémi Törvényszéken - tájékoztatta Dülkné Pintér Zsuzsanna szóvivő az MTI-t.

Veszprém, 2012. október 31., szerda (MTI) - Megkezdődött a vörösiszap-katasztrófa miatt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-re kiszabott környezetszennyezési bírság ügyében indított közigazgatási per tárgyalása szerdán a Veszprémi Törvényszéken - tájékoztatta Dülkné Pintér Zsuzsanna szóvivő az MTI-t.

Hozzátette: a csaknem háromórás első tárgyalást Magyarádyné Vándor Zsuzsanna tanácsvezető bíró elnapolta, mert a felperes cég és az alperes egyaránt újabb szakértői véleményeket, iratokat nyújtott be.

A törvényszék a felperes kérelmére idén április 23-án felfüggesztette a közigazgatási eljárás jogerős befejezéséig a zöldhatóságnak a vörösiszap-katasztrófa miatt a cégre kiszabott hulladékgazdálkodási, természetvédelmi és vízszennyezési bírság tárgyában hozott határozatainak végrehajtását.

A Mal Zrt. keresetében a másodfokú hatóság, az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) által kiszabott összesen 137,6 milliárd forintos környezetszennyezési bírság hatályon kívül helyezését és új eljárás elrendelését kérte a bíróságtól. Az alperes ugyanakkor a cég keresetének elutasítását kérte. A vörösiszap-katasztrófa után a zöldhatóság első fokon 135 milliárd 140 millió forintos bírságot szabott ki a cégre, ehhez másodfokon a hulladékgazdálkodási kötelezettség megszegése, valamint vízszennyezés miatt további 2 milliárd 332 millió, illetve 210 millió forint bírságot róttak ki.

A Veszprém megyei Napló online kiadása szerint a szerdai tárgyaláson a bírság mértékét is vitatta a Mal ügyvédje, és szakértő kirendelését kérte. Szerintük a tározó helyének kiválasztása, tervezése, megépítése és a kockázatok alábecsülése egyaránt szerepet játszott a katasztrófa bekövetkezésében. Az engedélyezési folyamatokban az elsőfokú környezetvédelmi hatóság jogelődje részt vett, mint engedélyező, így a zöldhatóság nem járt el kellő körültekintéssel - írták.

Az alperes szerint a cég csak hárítani akarja a felelősséget, hiszen a timföldgyár 1997-es privatizálásakor minden iratot megkaptak, tudták, hogy milyen állapotban vannak az építmények, ezért nem helytálló a Mal érvelése, hogy nem ismerték a körülményeket - tudósít a megyei napilap.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. A Veszprémi Törvényszéken szeptember 24-én kezdődött a katasztrófa kapcsán többek között közveszélyokozás miatt indított büntetőper a timföldgyár vezetői, alkalmazottai ellen.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!