Magyarország

2012.10.24. 13:59

Együtt 2014 - Baja Ferenc: balról kell leváltani az Orbán-kormányt

Budapest, 2012. október 24., szerda (MTI) - Az MSZP-s Baja Ferenc szerint balról kell leváltani az Orbán-kormányt, és a szocialista párt a jövőben sem engedhet ebből a meggyőződéséből.

Budapest, 2012. október 24., szerda (MTI) - Az MSZP-s Baja Ferenc szerint balról kell leváltani az Orbán-kormányt, és a szocialista párt a jövőben sem engedhet ebből a meggyőződéséből.

A képviselő - akinek jelenleg nincs párttisztsége, ugyanakkor az MSZP Szocialista platformját vezeti - szerdai sajtótájékoztatóján az Együtt 2014 választói mozgalom létrejöttével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszul azt mondta: az MSZP támogatottsága 30 százalék feletti, több mint egymilliós tábora pedig baloldali politikát vár tőle.

"Értem az összefogás vágyképét (...), de ha a kormányváltásról beszélünk, egy valamit a partnereinknek is világosan kell látni (...): ha valaki viszonylag jelentős támogatottsággal rendelkezik, az nem fókuszálhat a jelenleg nem komoly támogatottságú erők együttműködésére, csak úgy, hogy közben a saját támogatóit megőrzi. Nem lehet úgy leváltani Orbán Viktort, hogy a baloldal hirtelen liberálissá válik vagy középre pozícionálja magát, mert a szavazói el fognak menni mögüle" - fejtette ki. Hozzátette: hiába kérné bárki az MSZP-től, hogy ne a baloldali értékrendet kövesse.

"A magyar baloldal sokszor, nehéz körülmények között vállalta, hogy értékeit háttérbe szorítva kormányozza az országot - nehéz elhatározással, nehéz szövetségekben. Sok baloldali szavazót, barátot vesztettünk ezekben a küzdelmekben" - mondta.

A politikus közölte, nem adják fel azt a hitet, hogy 2014-ben balról, zsarolásoknak nem engedve váltják le az Orbán-kormányt. "Balról és zsarolásmentesen. Ez a két alappillére annak, amit én mondok" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy magánvéleményét közli.

A Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Haza és Haladás Egyesület, az Egymillióan a magyar Sajtószabadságért (Milla) és a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetői kedden, a Milla október 23-ai demonstrációján jelentették be, hogy Együtt 2014 néven választói mozgalmat hoznak létre. Bajnai Gordon azt mondta: ezzel létrejött a politikai közép.

Baja Ferenc erre reagálva úgy fogalmazott: örül a kezdeményezésnek, az MSZP pedig továbbra is együttműködésre törekszik minden, a kormányváltásban érdekelt demokratikus szervezettel. Azonban nem tudni, hogy az új mozgalom milyen erős lesz, milyen hatást vált ki, ezt csak a választók dönthetik el, és a különböző szervezetek támogatottsága határozza majd meg, hogy nagyjából egy év múlva ki milyen tárgyalási pozícióban lesz az ellenzéki oldalon - fűzte hozzá.

Az MSZP-s politikus elfogadja azt a stratégiát, hogy az Orbán-kormány leváltásához középről és akár jobboldalról jövő szavazatokra is szükség van, véleménye szerint azonban egyelőre megjósolhatatlan, hogy ezek megszerzésére Bajnai Gordonék képesek lehetnek-e.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!