Magyarország

2012.09.25. 08:53

OGY - Krónika 7. rész (nyugellátás, részletes viták, az ülésnap lezárása)

Budapest, 2012. szeptember 24., hétfő (MTI) - A nyugellátásról szóló törvények módosításáról is vitatkoztak a képviselők a parlament hétfői ülésén, ezt több részletes vita lebonyolítása követte. Az ülésnap napirend utáni felszólalások után ért véget.

Budapest, 2012. szeptember 24., hétfő (MTI) - A nyugellátásról szóló törvények módosításáról is vitatkoztak a képviselők a parlament hétfői ülésén, ezt több részletes vita lebonyolítása követte. Az ülésnap napirend utáni felszólalások után ért véget.

Változhat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény

Módosítaná a kormány a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt, miután több ezren olyan határozatot kaptak kézhez, amely szerint csökkenne a nyugdíjuk.

Soltész Miklós államtitkár ismertetése szerint a rokkantsági nyugdíjrendszer tavalyi átalakítása után a megváltozott munkaképességűek ellátását egységesítették. Időközben azonban mintegy háromezren olyan határozatot kaptak, amely szerint csökkenne az ellátásuk összege. Ezeket a kormány visszavonta, és a törvényt most úgy módosítanák, hogy akiknek csökkent volna a nyugellátásuk, azoknak továbbra is a korábbi összeget utalják. Akiknek viszont magasabb díjat állapítottak meg, életük végéig megkaphatják a magasabb összeget.

A Fidesz nevében Rónaszékiné Keresztes Mónika és Iván László is a frakció támogatásáról biztosította az előterjesztőt.

Varga László (MSZP) és Szél Bernadett (LMP) amellett, hogy támogathatónak ítélték a javaslatot, kitértek arra, hogy nem zajlott le társadalmi egyeztetés, valamint a pénteki beterjesztés után az idő rövidsége miatt nem volt idő szakmai hozzászólásokra.

A felszólalást követően az elnöklő Jakab István lezárta az általános vitát.

Az ülést vezető elnök ezután további négy javaslat részletes vitáját is lezárta. A képviselők az MTA munkájáról és a magyar tudomány 2009-2010-es helyzetéről szóló beszámolóhoz, a privatizációs szerződések környezetvédelmi előírásainak felülvizsgálatához, az egyes pénzügyi tárgyú törvényváltoztatásokhoz, valamint a muzeális intézményekről szóló jogszabálytervezethez benyújtott módosító javaslataikat ismertették.

Napirend után az MTA alapítójáról

Napirend utáni felszólalásra két jobbikos képviselő jelentkezett. Korondi Miklós az MTA alapítójáról, Széchenyi Istvánról, Magyar Zoltán pedig Deininger Imre gazdászról emlékezett meg.

Ezt követően az elnöklő Jakab István lezárta az ülésnapot. A képviselők kedden 9 órakor folytatják munkájukat.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!