Magyarország

2012.09.10. 11:29

MSZP: a Fidesz tegyen le a választási feliratkozás bevezetéséről!

Budapest, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - Az MSZP arra szólítja fel a kormánypártokat, hogy tegyenek le a választási feliratkozás bevezetéséről. A szocialisták szerint fenn kell tartani az ajánlás intézményét.

Budapest, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - Az MSZP arra szólítja fel a kormánypártokat, hogy tegyenek le a választási feliratkozás bevezetéséről. A szocialisták szerint fenn kell tartani az ajánlás intézményét.

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: ha a kormányoldal előzetes regisztrációhoz köti a választási részvételt, az újabb lépés lesz a jogállam felszámolásában.

Ha ez megtörténik, "Sárvár lesz a magyar demokrácia Mohácsa" - utalt arra, hogy a Fidesz-KDNP a Vas megyei városban tartott frakcióülésén döntött úgy, az állam nem fog hivatalból választási névjegyzéket vezetni, hanem az állampolgárok jelezhetik részvételi szándékukat.

Molnár Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta, hogy felmérések szerint a választók hetven százaléka ellenzi a feliratkozás ötletét. Szerinte az intézkedés a cenzus visszaállítása lenne, még akkor is, ha most úgy tűnik, hogy a Fidesz-KDNP megpróbál puhítani a javaslaton, az eredetileg tervezettnél hosszabb időt hagyna a feliratkozásra, és egyszerűsítené annak menetét.

A szocialista párt budapesti elnöke arra is kitért, egyelőre nem tudni, hányszor kell majd regisztrálniuk az állampolgároknak, miután 2014-ben néhány hónap leforgása alatt három - parlamenti, európai parlamenti és önkormányzati - választás is lesz.

Az ajánlószelvények tervezett megszüntetéséről úgy foglalt állást, hogy valamilyen ajánlási rendszer feltétlenül szükséges. Ezt azzal indokolta, hogy miként az olimpián sem indulhat el mindenki százméteres síkfutásban, úgy a szavazás komolyságának megőrzése érdekében a választási jelöltállításkor is szükség van valamilyen demokratikus szűrőre.

Az MSZP ellenzi azt a megoldást, hogy a parlamenti és a parlamenten kívüli pártokra eltérő feltételek vonatkozzanak, valamint elutasítják a kaució bevezetését is. Megítélésük szerint akár ajánlószelvényekkel - meggátolva a visszaéléseket, a hamisításokat -, akár aláírásgyűjtéssel fenn kell tartani az ajánlás intézményét.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!