Magyarország

2012.07.12. 19:27

OS - Az ÁSZ szerint is megbukott a szocialisták foglalkoztatáspolitikája

Budapest, 2012. július 12., csütörtök (OS) - Lesújtó véleményt állapított meg a szocialista kormányok foglalkoztatáspolitikájáról az Állami Számvevőszék vizsgálata. A szocialista kormányok alatt a foglalkoztatási helyzet – az óriási összegben elköltött összegek mellett is – folyamatosan romlott, 2002-höz képest duplájára nőtt.

Budapest, 2012. július 12., csütörtök (OS) - Lesújtó véleményt állapított meg a szocialista kormányok foglalkoztatáspolitikájáról az Állami Számvevőszék vizsgálata. A szocialista kormányok alatt a foglalkoztatási helyzet – az óriási összegben elköltött összegek mellett is – folyamatosan romlott, 2002-höz képest duplájára nőtt.Az Állami Számvevőszék vizsgálata világosan megmutatta, hogy 2004 és 2010 között hiába állt rendelkezésre óriási összeg, 1850 milliárd forint, ebben az időszakban mégis jelentősen nőtt a munkanélküliek száma. Mindeközben Európában az utolsók, sereghajtók lettünk a foglalkoztatottságban. A szocialisták hiába készítenek – ahogy ők mondják – a társadalmi igazságtalanságok kiküszöbölésére alternatív költségvetést, mára mindenki számára feketén-fehéren látszik: ilyen óriási összeg, 1850 milliárd forint elköltése mellett is képtelenek voltak arra, hogy megállítsák a munkanélküliség növekedését. Röviden fogalmazva: foglalkoztatási szempontból is csődhelyzetbe hajszolták Magyarországot. Az Állami Számvevőszék mostani anyaga világosan rögzíti, hogy 2004 és 2010 között a fiatalok (15-24 évesek) között és az 55 év felettiek körében volt a legalacsonyabb a foglalkoztatottság szintje. A szocialisták a területi, regionális különbségeket is képtelenek voltak csökkenteni, eközben a lezajlott munkaerő-piaci programok túlnyomó többségének sem volt semmiféle hosszú távú hatása. Ez azt jelentette, hogy ahogy megszűnt a támogatás, szinte rögtön megszűnt a munkahely is. A szocialisták által kialakított és működtetett foglalkoztatáspolitikai támogatási rendszer átláthatatlan és fenntarthatatlan volt. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a korábbi sikertelen szocialista intézkedések után a mostani kormány átalakította – mások mellett – a szakképzés és közfoglalkoztatás rendszerét. Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy a 2010-es kormányváltás óta 80 000 fővel nőtt a foglalkoztatás, valamint a mostani kormány jelentősen emelte a minimálbért is. A Fidesz-KDNP kormány célzott támogatást nyújt a leginkább rászorultak számára azért, hogy minél többen tudjanak dolgozni. Ennek érdekében a kabinet jövőre jelentős mértékben csökkenteni fogja a pályakezdő fiatalok, az 55 év felettiek, valamint a kismamákat foglalkoztató vállalkozások munkáltatói terheit. Kara Ákos, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság alelnöke

Kiadó: FIDESZ frakció

- MTI/OS -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!