Magyarország

2012.06.01. 11:52

Michael Roth az Orbán-kormány félidős mérlegéről

    Budapest, 2012. június 1., péntek (MTI) - Nem minden magyarországi problémáért az Orbán-kormány felelős, a kabinet félidős mérlege azonban így is ijesztő - véli a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti frakciójának Európa-politikai szóvivője.

 

 

Budapest, 2012. június 1., péntek (MTI) - Nem minden magyarországi problémáért az Orbán-kormány felelős, a kabinet félidős mérlege azonban így is ijesztő - véli a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti frakciójának Európa-politikai szóvivője.

 

Michael Roth az euractiv.de uniós hírportálnak adott interjúban kifejtette: a magyar gazdaság recesszióba került, a társadalom megosztott, az ország pedig politikailag elszigetelődött az Európai Unióban (EU). Nem minden problémáért az Orbán-kormány a felelős, hiszen a rendszerváltás óta "valamennyi politikai erő követett el hibákat". Most azonban kétharmados parlamenti többségre támaszkodó kormány vezeti az országot, és "a kétharmados többség nem csupán legitim hatalmat, hanem legitim felelősséget is jelent".

A legnagyobb német ellenzéki párt politikusa elmondta: a "demokráciához idő kell", ezért nemigen érthető a gyors ütemű törvényhozás. Az "a benyomásom, hogy a Fidesz-kormány azért diktál ilyen tempót, hogy a hatalmát bebetonozza a következő választás utáni időszakra" - mondta Roth.

Kifejtette: elismerést érdemel, hogy a magyar uniós elnökség idején sikerült az uniós politika napirendjére emelni a "nehéz roma témát". Ugyanakkor aggodalomra ad okot "egy sor társadalom- és gazdaságpolitikai döntés és az, ahogyan az alapjogokkal és a szabadságjogokkal bánnak Magyarországon".

Hozzátette: be kellene fejezni "a +nemzetközi baloldal+ állítólagos gonosz összeesküvéséről szóló mesét", mert az "mindenekelőtt a fasisztoid Jobbikot erősíti", és "tárgyilagossá kell tenni a vitát".

Az uniós intézmények "túl sokáig hallgattak", és az Európai Néppártnak is bírálni kellett volna azokat az intézkedéseket, amelyek "csak korlátozottan vagy egyáltalán nem állnak összhangban közös értékeinkkel" - mondta Roth, hangsúlyozva, hogy a demokrácia és a jogállamiság kérdéseiben "nem érvényesülhet a más országok belügyeibe való beavatkozás tilalmának elve", hanem egyenesen "kötelesség a beavatkozás, amikor a közös európai értékeinkről van szó".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!