Magyarország

2012.05.08. 17:18

Pintér Sándor: jelentősen nőtt a körzeti megbízotti irodák száma

Budapest, 2012. május 8., kedd (MTI) - Az elmúlt két évben jelentősen nőtt a körzeti megbízotti irodák száma, és a Belügyminisztérium bízik abban, hogy az önkormányzatok segítségével egy év alatt minden településen ki tudnak majd alakítani ilyen irodát - erről a belügyminiszter beszélt kedden az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.

Budapest, 2012. május 8., kedd (MTI) - Az elmúlt két évben jelentősen nőtt a körzeti megbízotti irodák száma, és a Belügyminisztérium bízik abban, hogy az önkormányzatok segítségével egy év alatt minden településen ki tudnak majd alakítani ilyen irodát - erről a belügyminiszter beszélt kedden az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.

Pintér Sándor éves meghallgatásán azt mondta, jelenleg az ország településeinek már csak 7,7 százalékán nincs körzeti megbízott, míg két évvel korábban, amikor a programot elindították ez az arány még 31 százalékos volt. Hozzátette: a még üres helyekre már zajlik a körzeti megbízottak képzése.

A belügyminiszter ugyanakkor az önkormányzatok segítségét kérte abban, hogy a körzeti megbízottak a településeken gyökeret tudjanak verni, ehhez szerinte megfelelő lakásokra, és hivatali helyiségekre lenne szükség. Jelezte, több önkormányzat is jelentkezett, hogy nem csak lakást tudna biztosítani, de a körzeti megbízotti irodának a felépítésében és üzembe helyezésében is segítene.

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy a rendőri képzés rendszerét teljesen átalakították, így például ma már mindenkinek, aki bekerül a rendőrséghez - tehát azoknak is, akiknek tudományos fokozata van - három hónapos alapképzésen kell részt venniük, mielőtt munkába állnak.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy a képzéseknek köszönhetően, és a kormányprogramnak megfelelően sikerült két év alatt teljesen feltölteni a rendőri állományt. Pintér Sándor a bizottsági ülést követően az MTI-nek elmondta, a kormányváltás idején még 3.300 rendőr hiányzott a testülettől, aminek a jelenlegi létszáma 44 ezer fő.

A minisztert több képviselő is azoknak a sajtóhíreknek a valóságtartalmáról kérdezték, amelyek szerint a titkosszolgálatok felügyelete a kormányátalakítás során elkerülne a Belügyminisztériumtól.

Pintér Sándor ezeket a felvetésekre azt mondta, tárcája semmilyen tervet nem készített ilyen változásokra. Mint fogalmazott, "olyan szakmai kérdés sehol, semmilyen szinten nem merült fel, ami ezt a sajtóértesülést alátámasztaná".

Pintér Sándor kérdésekre arról is beszélt, hogy a szabálysértési törvény szigorítását továbbra is megfelelőnek tartja.

Utalt arra is, hogy nem csak szigorításokat, hanem enyhítéseket is tartalmaznak a módosítások, így például most a rendőrök valamennyi - először elkövetett - szabálysértésnél figyelmeztethetnek, tehát nem kell azonnal büntetniük.

A miniszter szerint ugyanakkor a notorius szabálysértőkkel szemben keményebben kell eljárni, mert ők veszélyeztetik a gyerekeket, a családokat. Példaként említette, van olyan állampolgár, akit egy év alatt 45-ször értek gyorshajtáson.

A szigorításokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 1990-ben még több mint 2.100-an haltak meg a közutakon balesetekben, addig tavaly már csak 640-en.

Pintér Sándor ugyancsak kérdésre azt mondta, ő nem látja akadályát annak, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal és az UD Zrt. közötti megegyezés nyilvánosságra kerüljön. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyezség nyílt, polgári bíróság előtt történt. (A BM csütörtökön azt közölte, hogy összesen mintegy 265 millió forintot fizet az Alkotmányvédelmi Hivatal 2013. október végéig az UD Zrt.-nek egy egyezségi megállapodás értelmében.)

Pintér Sándor a Terrorelhárítási Központ (TEK) esetleges titkosszolgálatieszköz-lehetőségeit firtató kérdésekre azt mondta: a TEK munkatársai rendőrök, rendőri igazolvánnyal, akiknek a rendőrségi törvényben biztosított jogosítványaik vannak, ez pedig azt jelenti, hogy például általános lehallgatási lehetőségük nincs.

A belügyminiszter egy visszavont előterjesztéssel kapcsolatban azt közölte, hogy a nemzetbiztonsági törvény várhatóan ősszel kerül majd az Országgyűlés elé.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!