Magyarország

2012.05.24. 13:21

ORFK: tavaly mintegy 14 ezer eltűnt gyereket kerestek

Budapest, 2012. május 24., csütörtök (MTI) - Tavaly mintegy 14 ezer eltűnt gyereket keresett a rendőrség Magyarországon; a 2011-es eltűnések miatt elrendelt körözések közül jelenleg még 67 hatályos - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi elemző-értékelő főosztályának vezetője csütörtökön, Budapesten.

Budapest, 2012. május 24., csütörtök (MTI) - Tavaly mintegy 14 ezer eltűnt gyereket keresett a rendőrség Magyarországon; a 2011-es eltűnések miatt elrendelt körözések közül jelenleg még 67 hatályos - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi elemző-értékelő főosztályának vezetője csütörtökön, Budapesten.

 

Szőgyényi Zoltán az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: tavaly 17 ezer ember eltűnését regisztrálták, közülük 14 ezer volt kiskorú. Az eltűnések döntő részét - 85 százalékát - olyan esetek teszik ki, amikor az érintett engedély nélkül távozott a gyermekvédelmi intézetből vagy oda nem érkezett vissza.

A fennmaradó részt a családból, a közösségi szállásról a családdal együtt való eltűnés, valamint a gyámhatósági keresés teszi ki. Szőgyényi Zoltán közlése szerint az utóbbi azt jelenti, hogy a gyámhatóság keresi a családot, mert valamilyen intézkedést nem tud végrehajtani.

A főosztályvezető azt is közölte, hogy tavalyi 11.131 eltűnési eset mögött 1.926 kiskorú ismételt, visszatérő eltűnései állnak. A 2011-es "csúcstartó" 37 esetben szökött meg az intézetekből.

Fülöp Valter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi főigazgatója, főkapitány-helyettes arról beszélt, hogy az elmúlt évben is csatlakoztak ahhoz az akcióhoz, amelynek során 28 eltűnt fiatal fényképe került fel tejesdobozokra. Az akciónak köszönhetően 9 gyermek előkerült.

Mint mondta, a rendőrség tapasztalata szerint a kallódó, csellengő gyerekek fokozottan veszélyeztettek: bűncselekmények áldozataivá, később elkövetőivé válhatnak, s ezért is tartják fontosnak például az előbb említett kezdeményezést.

Közlése szerint a fővárosban 10 százalékkal nőtt a gyermekotthonból történő bejelentett eltűnések száma, ez azonban nem azt jelenti, hogy több az eltűnés, hanem a gyermekvédelem területén dolgozók fokozottabb figyelemének tudható be. Tavaly a fővárosban 2.427 engedély nélküli távozás történt - jegyezte meg Fülöp Valter.

Kárász Róbert műsorvezető, az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvény főszervezője az eltűnt gyermekek felkutatásához segítséget nyújtó társadalmi program egy évét úgy jellemezte: "siker és fejlődés". Siker volt a tejesdoboz-akció, s a fejlődés az, hogy a rendőrséggel közösen beindítják az "iskolatej-akciót" - közölte Kárász Róbert.

Ez azt jelenti - mondta -, hogy mintegy 300 ezer iskoláshoz kívánják eljuttatni a keresett gyermekekről szóló információkat. Kárász Róbert kitért arra, hogy Magyarország egyik legnagyobb ásványvíz-forgalmazója csatlakozott a programhoz, és ötmillió palackon teszi majd közzé eltűnt gyerekek fényképeit és adatait.

Az eltűnt gyermekek világnapját május 25-én tartják, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!