Magyarország

2012.05.30. 11:09

Orbán Viktor: az új rendszerek bejáratása következik

    Szeged, 2012. május 30., szerda (MTI) - A miniszterelnök közlése szerint a célok tekintetében nem változik a kormányzás a következő két évben: értékteremtő munkára és méltányos tehermegosztásra van szükség. Ugyanakkor már nem az lesz a feladat, hogy az átalakításokat, átszervezéseket megtervezzék és végrehajtsák, hanem az, hogy befejezzék, lezárják ezeket - mondta Orbán Viktor a Délmagyarország című napilapnak.

 

 

Szeged, 2012. május 30., szerda (MTI) - A miniszterelnök közlése szerint a célok tekintetében nem változik a kormányzás a következő két évben: értékteremtő munkára és méltányos tehermegosztásra van szükség. Ugyanakkor már nem az lesz a feladat, hogy az átalakításokat, átszervezéseket megtervezzék és végrehajtsák, hanem az, hogy befejezzék, lezárják ezeket - mondta Orbán Viktor a Délmagyarország című napilapnak.

 

Az újság szerdai számában megjelent interjúban - Lázár János pénteki "kikérése" után - Orbán Viktor úgy fogalmazott: ehhez a munkához van szükség a hódmezővásárhelyi polgármesterre a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként.

A következő két évben már nem az lesz a feladat, hogy az átalakításokat, átszervezéseket megtervezzük és végrehajtsuk – ebben nagy segítségemre volt a posztot eddig betöltő Varga Mihály –, hanem, hogy befejezzük, lezárjuk ezeket - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: most erre a posztra egy igazi erős végrehajtó ember kell, aki határidőket, döntéseket oszt ki és tartat be. Mint mondta, nem könnyű olyan embert találni, aki "kötésig áll a valóságban", mindennap szembesül az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra, a közigazgatás, vagy éppen a helyi vállalkozók nehézségeivel, másrészt jártas országos ügyekben is, azaz csatázott már országos szinten is. A frakcióvezető úr ezeket a csatákat megvívta, jól vívta meg, lehet tehát remélni, hogy azokat is jól vívja majd meg, amelyeket mellettem kell - jelentette ki.

A kormányfő a következő két évre tekintve úgy fogalmazott: Magyarország legfontosabb célja, hogy minél hamarabb 5 millió dolgozó és adófizető embere legyen. "Ha 10 millióból nem dolgozik legalább 5 millió, akkor csak külföldi hitelekkel tudunk talpon maradni, ami pedig azt jelenti, hogy a saját munkánkból nem mi fogunk gyarapodni, hanem azok, akik a hitelt adták és a kamatokat szedik" - fogalmazott.

Közölte, ma körülbelül 3 millió 750 ezer ember dolgozik és adózik, míg amikor a kormányzást átvette, 2 millió 600 ezren fizettek adót. A folyamat Orbán Viktor szerint jól halad, de még több értékteremtő munka kell. Az irány nem változik, és nem változnak a törekvések a méltányos tehermegosztás szempontjából sem: a bankokat és a nagy nemzetközi cégeket továbbra is bevonják a közteherviselésbe - rögzítette, hozzátéve, hogy mostanra a Magyarországon működő bankok nyereségének nagy része már a költségvetésbe vándorol. Kitért arra is: az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, a rendőrség átszervezését nagyrészt elvégezték, a következő két év ezeknek az új rendszereknek a bejáratásáról szól.

"Szerintem az európai, a nyugati világ többé nem lesz olyan, mint amilyen a válság előtt volt. Ezért nem egyszerűen válságot akarok kezelni, hanem fölkészíteni a hazámat a válság utáni világra. Azt szeretném, ha versenyelőnnyel indulhatnánk a válság utáni megváltozott világban" - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt arról, hogy jelenleg egy átlagos magyar ember nettó keresete havonta 500 euró, egy nyugdíjas pedig 250 euróból él. A magyarok az elmúlt években sokat szenvedtek, sok áldozatot hoztak azért, hogy kikerüljenek a nehéz helyzetből, s a munkát nem fogják föladni, az IMF-tárgyalások árnyékában sem - hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy most indul az új nemzeti konzultáció olyan kérdésekről, mint a minimálbéremelés, a vállalkozások fejlesztése, a leszakadt területeken szabad vállalkozási zónák létrehozása és a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése.

Kijelentette, hogy a mostani kormány szakított a korábbi "húzd meg, ereszd meg politikával", elutasítják a megszorításokat, helyettük a bankok és a multik közteherviselésbe való bevonásával a méltányos tehermegosztás politikáját hirdették meg. Hangsúlyozta, hogy a választásokhoz közelítve sem akar visszatérni a megszorítás-osztogatás rossz logikájú gazdaságpolitikájához, hanem továbbra is azt akarja elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni akar.

Ma nem a törvények, jogi garanciák hiánya veszélyezteti a szabadságot, hanem a szociális biztonság hiánya - mutatott rá Orbán Viktor. "Aki ma az embereknek munkalehetőséget ad, egyúttal szabadságot is ad nekik. Erre haladunk" - tette hozzá.

A korrupció felszámolása kapcsán úgy fogalmazott, ez olyan munka, amit sosem lehet befejezni. Leszögezte, hogy a visszaélésekkel, jogosulatlan előnyszerzésekkel szemben folyamatosan föl kell lépni, a láthatatlan kezek és a láthatatlan ügyletek korszakának véget kell vetni. "Aki közpénzből akar gazdálkodni, annak feddhetetlennek kell lennie. És ha ezt jól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!