Magyarország

2012.05.21. 18:43

A médiatanács a médiatörvény módosításairól

Budapest, 2012. május 21., hétfő (MTI) - Eddig sem keletkeztetett szerződéskötési kötelezettséget a hatóság számára egy frekvenciapályázat megnyerése, így a médiatörvény egyik javasolt módosítása e tekintetben nem jelentene új helyzetet - olvasható a Médiatanács blogbejegyzésében.

Budapest, 2012. május 21., hétfő (MTI) - Eddig sem keletkeztetett szerződéskötési kötelezettséget a hatóság számára egy frekvenciapályázat megnyerése, így a médiatörvény egyik javasolt módosítása e tekintetben nem jelentene új helyzetet - olvasható a Médiatanács blogbejegyzésében.

A médiatanács blogján hétfőn megjelenő írás szerint a médiatörvény értelmében ha a pályázat nyertese a szerződésben irreális feltételeket támaszt, a jogszabályoknak vagy a pályázati kiírásban foglaltaknak nem megfelelő szerződést akar kötni a hatósággal vagy a pályázat után csődöt jelent, akkor a hatóságnak nem kötelessége aláírni a szerződést. De akkor sem kell szerződést kötnie, ha a szerződéskötésre irányuló hatósági eljárásban a nyertes pályázó nem vesz részt vagy akadályozza a szerződés megkötését.

A médiatörvény lehetséges változtatásait elemző blogbejegyzés szerint ugyancsak furcsa a másik "újdonságként" beállított vád, hogy mostantól csak hatósági szerződéssel lehet médiaszolgáltatást nyújtani, ami sértené a média szabadságát.

Mint írják, a frekvenciákat mindig is kizárólag szerződéskötés után lehetett használni, de a korábbi médiatörvény értelmében úgynevezett műsorszolgáltatási szerződést kellett kötni. Az új médiatörvény ezt a szerződésformát alakította hatósági szerződéssé, ami a bejegyzés szerint a jogbiztonság szempontjából jelentős előrelépés, mert a korábbi, csak félig-meddig hatóság-ügyfél viszony mind a jogalkalmazás, mind a szerződéses felek, mind pedig a bírói joggyakorlat számára is nehézségeket okozott.

Az "új" hatósági szerződéstől való félelem azért is furcsa, mivel a jogintézmény kezdetektől fogva szerepel a médiatörvényben, sőt a jogszabály kifejezetten rögzíti, hogy az újonnan megkötött hatósági szerződés nem tartalmazhat a médiaszolgáltató számára kedvezőtlenebb feltételeket, mint a korábbi műsorszolgáltatási szerződés - olvasható a blogon.

Az írás kitér arra is, hogy az elmúlt időszakban a médiatanáccsal együttműködve több tucat médiaszolgáltató alakította át korábbi szerződését hatósági szerződéssé, és mindegyik a megszokott módon, minden akadály nélkül folytathatta munkáját.

Az Országgyűlés előtt lévő módosító csomag célja, hogy a médiaszabályozás megfeleljen az Alkotmánybíróság tavaly decemberi határozatának. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztéséhez több, ellenzék által vitatott javaslat is érkezett, amelyeket már elfogadott a Ház. Az előterjesztés zárószavazása csütörtökön lesz a parlamentben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!