Magyarország

2012.04.19. 12:31

NATO-ülés - Martonyi: a chicagói csúcs megerősíti majd a transzatlanti kohéziót és szolidaritást

  Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2012. április 19., csütörtök (MTI) - A május 20-án és 21-én Chicagóban tartandó NATO-csúcstalálkozó résztvevői meg fogják erősíteni a transzatlanti kohéziót és szolidaritást - emelte ki Martonyi János csütörtökön Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában.

 

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2012. április 19., csütörtök (MTI) - A május 20-án és 21-én Chicagóban tartandó NATO-csúcstalálkozó résztvevői meg fogják erősíteni a transzatlanti kohéziót és szolidaritást - emelte ki Martonyi János csütörtökön Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A magyar diplomácia irányítója előzőleg részt vett az atlanti szövetséghez tartozó országok külügy- és védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozássorozatán, amelyen a chicagói csúcsot készítették elő. A csúcs résztvevői elé terjesztendő egyik legfontosabb dokumentum az lesz, amely felvázolja, milyenek legyenek a kívánatos arányok NATO elrettentési és védelmi céljait szolgáló egyes képességtípusok - így például a hagyományos és a nukleáris erők - között.

Martonyi szerint a miniszterek által most megvitatott dokumentum megfelelő egyensúlyt teremt a hagyományos és a nukleáris képességek között. A NATO végcélja ugyan a nukleáris fegyverek tekintetében a "globális zéró állapot" elérése, de - jegyezte meg a magyar külügyminiszter - addig még nagyon hosszú az út, és amíg a világban vannak atomfegyverek, addig a NATO-nak is rendelkeznie kell ilyen eszközökkel.

A magyar külügyek irányítója szerint abban az értelemben is megfelelő egyensúlyt tükröznek a csúcstalálkozóra előkészített NATO-dokumentumok, hogy a NATO küldetésének központi eleme marad a területi integritás védelme - az alapító szerződés 5. cikke szerint. Emellett az atlanti szövetség hangsúlyozza a válságkezelő műveletek fontosságát is.

A külügyminiszterek szintén megvitatták a NATO biztonsági együttműködési terveit a lehetséges partnerekkel. A chicagói csúcson tartanak majd egy 28+13-as összetételű találkozót: azon a NATO-országok vezetői mellett több kontinens összesen 13 országának képviselői vesznek majd részt.

Ugyancsak lesz Chicagóban 28+4-es formátumú ülés is - a NATO-országok mellett Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Grúzia részvételével -, amely a NATO "nyitott ajtók politikájának" folyamatosságát hivatott hangsúlyozni. Mindamellett Chicago "nem lesz bővítési csúcs" - fogalmazott Martonyi János.

A szerda-csütörtöki brüsszeli NATO-miniszteri tanácskozáson nagy hangsúlyt kapott Afganisztán. Martonyi közölte, hogy a magyar tartományi újjáépítési csoportot (PRT) a tervek szerint annak a folyamatnak a negyedik szakaszában számolják majd fel, amelynek során a NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) fokozatosan átadja az afgán kormányerőknek a biztonság fenntartásáért viselt felelősséget.

Martonyi megerősítette: az ISAF harcoló alakulatait 2014 végéig vonják ki. Az átadási folyamatban már megkezdődött a harmadik szakasz. Jelenleg a közép-ázsiai ország lakosságának mintegy fele él olyan területen, ahol már az afgán kormányerők a felelősek a biztonságért. Ez az arány a magyar külügyminiszter szerint a chicagói csúcs idejére akár 75 százalékra is felmehet.

A miniszterek áttekintették az átmenet megszervezését, és hangsúlyozták, hogy ki kell alakítani az ISAF harci alakulatainak távozása utáni időre az esetleges további jelenlét kereteit. E tekintetben például szóba jöhet a kiképzés folytatása. A nemzetközi közösségnek további segítséget kell nyújtania Afganisztánnak.

A finanszírozási igényt illetően azonban Martonyi János leszögezte, hogy Magyarország a pénzügyi terheknek csupán elenyésző töredékét tudja vállalni.

A brüsszeli tanácskozássorozat második napján tartották az atlanti szövetséghez tartozó 28 ország külügyminiszterének, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek a találkozóját.

Martonyi beszámolt arról, hogy a találkozón őszinte és nyílt légkör uralkodott, a felek nyilatkozatai visszafogottak voltak. Közismert - tette hozzá -, hogy számos kérdésben eltér a NATO és Oroszország álláspontja, ám sok olyan terület is adódik, ahol szükséges és lehetséges az együttműködés.

Eltérnek a nézetek - mondta - a rakétavédelem, a hagyományos és a nukleáris fegyverzetellenőrzés, vagy például a líbiai események megítélése tekintetében. Szíriával kapcsolatban Martonyi János megjegyezte: a NATO és Oroszország között egyetértés van a végcélt illetően, ám a célhoz vezető eszközök tekintetében eltérnek a vélemények.

Számos téren azonban gyümölcsöző az együttműködés az atlanti szövetség és Oroszország között - állapította meg a magyar külügyminiszter, külön kiemelve az Afganisztánnal kapcsolatos együttműködést, a kábítószer-kereskedelem és a fegyverkereskedelem elleni harcot. Sokat beszélnek - jegyezte meg - a számítógépes támadásokkal szembeni küzdelem témaköréről is.

A magyar diplomácia irányítója - mint azt az MTI-nek elmondta - felszólalásában nagyon fontosnak nevezte, hogy milyen képet alkot egymásról az atlanti szövetség és Oroszország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!