Magyarország

2012.04.14. 14:48

Kiszivárgott, hogy ki lesz a Fidesz államfőjelöltje

Áder Jánost kéri államfőjelöltnek a Fidesz elnöksége - mondta a hvg.hu-nak egy, neve elhallgatását kérő pártbeli forrás.

Áder Jánost kéri államfőjelöltnek a Fidesz elnöksége - mondta a hvg.hu-nak egy, neve elhallgatását kérő pártbeli forrás.

Az egyetlen fideszes forrásból származó információ szerint Áder János felkérése nem volt kérdéses, annyira biztosra mentek, hogy a fideszes EP-képviselő nem is volt jelen a mai kibővített elnökségi ülésen.

A forrástól származó információink szerint az ülés államfőjelölésre vonatkozó része már be is fejeződött, tudósítónk szerint már többen is - köztük Pokorni Zoltán , Kövér László, Kubatov Gábor, Balog Zoltán - elhagyták a miniszterelnöki irodát – írja a hvg.hu

A következő lépés az lesz, hogy Orbán Viktor elkészíti a határozattervezetet, amelyet majd hétfőn nyújt be a frakciónak a jelölésről és ezt követően összegyűjtik a szükséges aláírásokat.

Van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná is a tisztséget - ez derült ki Kövér László házelnök szavaiból a Fidesz pénteki elnökségi üléséről távozóban az MTI tudósítása szerint. Nevet nem mondott, azt ugyanakkor közölte, őt hivatalosan nem kérték fel a posztra.

Arra az újságírói kérdésre, van-e olyan jelölt, aki jelezte, hogy elvállalná a tisztséget, az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke azt válaszolta: "bizonyára, máskülönben nehéz lenne a hétfői frakcióülésen előterjesztést tenni" a leendő köztársasági elnök személyére. Megjegyezte azt is, hogy addig, "ha nem muszáj", már nem lesz elnökségi ülés, miután most meghallgatták Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tájékoztatását.

Az esetleges jelöltségét firtató felvetésre úgy reagált: miután nem kérték fel hivatalosan, "ezt a kérdést értelmetlen megválaszolni".

Kövér László azt is elmondta, hogy az előzetes hírekkel ellentétben - a köztársasági elnöki posztra legesélyesebbnek tartott - Áder János fideszes európai parlamenti képviselő nem vett részt az elnökségi ülésen. Ezt úgy magyarázta, hogy a politikus nem tagja a testületnek, és nem is hívták meg őt.

Arra a kérdésre, hogy az elnökségi ülésen is kinyilvánította-e, amit már korábban kifejtett, azaz hogy Áder Jánost tartja a legalkalmasabbnak a posztra, úgy felelt: mivel véleményét ismerik az elnökségi tagok, ezért erre nem volt szükség.

A Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a képviselőcsoport hétfői ülésén tesz javaslatot az új államfő személyére.

Lázár János , a Fidesz frakcióvezetője kedden - miután tárgyalt az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció képviselőivel a szocialisták által az új köztársasági elnökkel szemben megfogalmazott elvárásokról - azt mondta, pénteken tájékoztatja az ellenzéket az államfő-választási eljárásról.

Orbán Viktor szerint a sajtóban megjelent nevekhez képest várhatóan semmilyen meglepetés nem lesz az államfőjelölt személyével kapcsolatban.

A miniszterelnök, a Fidesz elnöke ezt pénteken mondta az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, hogy a jelölt személyéről szóló döntés meglepetés lesz-e azokhoz a nevekhez képest, amelyek napok óta forognak a sajtóban. "Ha egy fogadóirodán kellene most téteket megtennem, azt mondanám, semmilyen meglepetés sem lesz" - válaszolta Orbán Viktor.

A kormányfő közölte, pénteken elnökségi ülést tart a Fidesz az államfőjelöléssel összefüggésben, hétfőn pedig tanácskozik a kormánypárti frakciószövetség is. A korábbi bejelentések szerint utóbbi ülésen tesz majd előterjesztést Orbán Viktor az új köztársasági elnök személyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!