Magyarország

2012.02.09. 18:10

HM: a jelenlegi vezetés egy hét alatt több tartalékossal kötött szerződést, mint a szocialisták nyolc év alatt

Budapest, 2012. február 9., csütörtök (MTI) - A jelenlegi honvédelmi vezetés egy hét alatt több tartalékossal kötött szerződést, mint amennyivel a szocialisták nyolc év után átadták a kormányzást - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóirodája a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Vadai Ágnes csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva.

Budapest, 2012. február 9., csütörtök (MTI) - A jelenlegi honvédelmi vezetés egy hét alatt több tartalékossal kötött szerződést, mint amennyivel a szocialisták nyolc év után átadták a kormányzást - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóirodája a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Vadai Ágnes csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva.

A tárca az MTI-nek küldött közleményében megjegyezte, az elmúlt két hónapban négyezer érdeklődő regisztrált tartalékosnak, és közülük minden második legfeljebb sorkatona volt.

A HM sajtóirodája azt írta: a szocialista pártból októberben távozó Vadai Ágnest tavaly valószínűleg jobban foglalkoztatták frakciójának belső problémái, mint a honvédelem ügye, ez magyarázza tájékozatlanságát. Véleményük szerint sajnálatos, hogy a képviselő a tárca korábbi államtitkáraként "nem tájékozódik megfelelően az egyes honvédelmi kérdésekben, de még fájóbb az, ha valótlan állításaival a közvélemény tudatos félretájékoztatására, illetve figyelemelterelésre törekszik".

"Arcpirító mindez különösen annak fényében, hogy eközben korábbi, vezető beosztást betöltő munkatársai a szocialista honvédelmi vezetés korrupciógyanús ügyeletei miatt gyanúsítotti vagy vádlotti meghallgatásra várva sorban állnak a bíróság és az ügyészség folyosóján" - olvasható.

A HM rámutatott, hogy a Gripenek a tavalyi évben "kirepülhették a tervezett óraszámot", a két hete aláírt szerződésmódosítással pedig Magyarország fél áron megduplázta a rendelkezésre álló repülhető időt és tíz évvel meghosszabbította a légtérvédelmi képességét.

A közlemény szerint a tisztképzés önállóságának és minőségének pedig éppen az ad garanciát, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulása a legmagasabb állami szintre emelte azt.

A minisztérium sajtóirodája ugyanakkor arra is kitért, abban egyetértenek Vadai Ágnessel, hogy köszönet és megbecsülés illeti a honvédelmi állomány tagjait, amiért tisztességgel, becsülettel, tudásuk legjavát nyújtva látják el embert próbáló feladataikat a nehéz költségvetési helyzet ellenére is.

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: hadseregrombolás jellemzi a HM teljesítményét a kormányváltás óta. A független parlamenti képviselő, aki 2007 és 2010 között a tárca államtitkára volt a szocialista kormányokban, kifejtette: a szervezeti átalakítások következményeként megszűnt az önálló tisztképzés, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ugyanis a Nemzeti Közszolgálati Egyetembe olvadt, megszűntek és az ügyészi szervezetrendszerbe tagozódva "teljes mértékben Polt Péter befolyása alá kerültek" a katonai ügyészségek, valamint összevonták a katonai titkosszolgálatokat, és az ott dolgozó szakemberek nagy részét eltávolították.

Az önkéntes tartalékos rendszerről szólva úgy vélekedett: nem történt más, mint hogy a korábbi biztonsági őröket egyenruhába öltöztették.

Vadai Ágnes azt is bírálta, hogy tavaly - 2000 után először - a GDP egy százalékát sem érték el a honvédelmi kiadások.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!