Magyarország

2012.01.25. 15:11

HM: még pontosítás alatt van, hogy mit kaphat a honvédség az Egyesült Államoktól

Budapest, 2012. január 25., szerda (MTI) - Egyelőre még pontosítás alatt van, hogy milyen felszerelést és kiképzést kaphat a honvédség az Amerikai Egyesült Államok (USA) által felajánlott mintegy 13 millió dollár értékben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI érdeklődésére.

Budapest, 2012. január 25., szerda (MTI) - Egyelőre még pontosítás alatt van, hogy milyen felszerelést és kiképzést kaphat a honvédség az Amerikai Egyesült Államok (USA) által felajánlott mintegy 13 millió dollár értékben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI érdeklődésére.

 

Magyarország az idén 13,335 millió dollár értékben az afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) Összhaderőnemi Harcászati Légiirányító (JTAC) Képesség biztosításához kap felszerelést és kiképzést a Pentagontól - tájékoztatta kedden az MTI-t az amerikai védelmi minisztérium sajtószolgálata.

A HM az MTI érdeklődésére azt válaszolt, hogy egyelőre még pontosítják a felajánlást, de a korábbi gyakorlathoz hasonlóan Magyarország nem pénzt fog majd kapni, hanem a támogatási összeg értékének megfelelő képzést, illetve katonai eszközöket.

Ezt a támogatást az amerikai fél a honvédség műveleti képességeinek növelésére, elsősorban az afganisztáni hadszíntérre települő magyar katonák célzott felkészítésére adja képességfejlesztési támogatás formájában, az úgynevezett 1206-as számú program keretében. A képességfejlesztési támogatás oktatási és kiképzési csomagok felajánlásán, gyakorlatokon történő részvétel biztosításán és felszerelés adományozásán keresztül valósul meg - tették hozzá.

A 1206-os számú programból már 2010-ben is kapott a honvédség a különleges műveleti erők támogatására eszközöket, tavaly pedig az előretolt légi irányító képesség (JTAC) fejlesztésére. "Ezek a szövetségesi támogatások rendkívül fontosak a Magyar Honvédség afganisztáni műveleti szerepvállalásának fenntartásához és folytatásához" - válaszolták az MTI kérdésére.

Mint hozzátették: ezenkívül az amerikai fél közvetlen harctéri támogatást is nyújt a műveleti területre települt magyar egységek számára, a tevékenységük biztosítása és biztonságuk növelése érdekében.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt héten jelezte, hogy több pénzt fordít az Afganisztánban harcoló kelet-európai szövetségeseire - köztük Magyarországra -, annak ellenére is, hogy Nyugat-Európában további csapatcsökkentésre készül.

A tervek szerint az Egyesült Államok 100 millió dollárt, vagyis a tavalyinál 33 százalékkal nagyobb összeget szán arra, hogy kiképzést és felszerelést biztosítson azon országok részére, amelyek Afganisztánban segítséget nyújtanak Amerikának a különleges műveletekben és a tálibok ellen harcoló afgán erők kiképzésében.

A legnagyobb mértékben a Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Litvániának nyújtott támogatást növelik. Ezek az országok az indoklás szerint rendkívüli méretékben járultak hozzá csapatokkal a NATO vezette afganisztáni koalícióhoz.

Magyarország 13,3 millió dollárt kap a szeptember 30-án lezáruló pénzügyi évben, szemben a tavalyi 2,87 millió dollárral. Lengyelországnak a korábbi 2,85 millió dollárral szemben 14 millió jut, Románia támogatása 7,3 millióról 14,3 millióra, Litvániáé pedig a korábbi 5,7 millióról 12,8 millióra nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!