Magyarország

2012.01.20. 16:13

Bankszövetség: az árfolyamgát továbbfejlesztése enyhítheti a közszolgálati dolgozók terheit

Budapest, 2012. január 20., péntek (MTI) - A Bankszövetség szerint az árfolyamgát koncepciójának továbbfejlesztése jelenthet megoldást a közszolgálati dolgozók devizahiteles terheinek enyhítésére - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára pénteken az MTI-nek.

Budapest, 2012. január 20., péntek (MTI) - A Bankszövetség szerint az árfolyamgát koncepciójának továbbfejlesztése jelenthet megoldást a közszolgálati dolgozók devizahiteles terheinek enyhítésére - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára pénteken az MTI-nek.

 

A Bankszövetség elnöke, Patai Mihály csütörtökön találkozott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel - erősítette meg a Magyar Nemzet információját az MTI-nek a Bankszövetség.

A szakmai szervezet tájékoztatása szerint mivel a kérdés több tízezres adóskört érint, a tárgyalófelek mihamarabbi, ugyanakkor gazdaságilag vállalható, megalapozott megoldás lehetőségeit vizsgálták.

A Bankszövetség javaslata szerint - a decemberi megállapodással összhangban - az árfolyamgátas koncepció továbbfejlesztése lehet a megfelelő megoldás. Így például a devizahitel árfolyamgát feletti tőkerészére fizetendő kamathoz biztosított állami támogatás lehet a járható út. A pontos szabályok, eljárásrendek, folyamatok előreláthatólag február második felére alakulnak ki, ezt követően pedig néhány hónapon belül indulhat a konstrukció - mondta Kovács Levente.

Az index.hu pénteken azt írta egy birtokába került dokumentum alapján: a nemzetgazdasági miniszter által jóváhagyott, a közszféra dolgozóinak kedvezményes végtörlesztését lehetővé tevő kormányhatározat-tervezet utasítja a költségvetési intézmények és az önkormányzatok vezetőit, hogy minden úgynevezett "szabad előirányzatukkal", tehát a működéshez nem feltétlenül szükséges pénzzel támogassák végtörlesztő munkatársaikat. A tervezet felkéri a nemzetgazdasági minisztert, hogy dolgozza ki a közszférában dolgozók kedvezményes árfolyamvédelmi rendszerének feltételeit. A kibővített árfolyamrendszerben vissza nem térítendő támogatást és gyerekszámtól függő kamatkedvezményt kaphatna, aki a közszférában dolgozik - ismerteti a portál.

A határozattervezethez készített részletes előterjesztés szerint "a kormánytisztviselő, köztisztviselő, közalkalmazott részére végtörlesztéshez – a háztartásban eltartott kiskorú gyermekek számától függően – kizárólag visszterhes munkáltatói kölcsön nyújtható". A pénzt kölcsönző intézmények semmilyen kamatot nem számíthatnak föl. A kormány ezt a lehetőséget csak a gyerekesek előtt nyitná meg. A pénznek ez esetben január 30-ig meg kellene érkeznie a pénzügyi intézményekhez.

Az index.hu szerint a dokumentum beszámol arról is, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) frissített adatai szerint bő 70 ezer állami alkalmazott jelezte, hogy végtörlesztene, akik piaci árfolyamon összesen 635 milliárd forintnyi devizahitelt törlesztenének. A közszféra dolgozónak összesen 445 milliárd forint - átlagosan 6,2 milló forint hitel - kellene ahhoz, hogy január 30-ig végtörlesszenek. Ez 190 milliárd forintos veszteséget okozna a bankoknak, aminek 30 százalékát - 55 milliárd forintot - a kormány és a bankszövetség közötti (azóta törvénybe foglalt) megállapodás szerint a költségvetés állná.

Egy "light" forgatókönyvet is felvázol a végtörlesztésre a dokumentum. Eszerint, ha a kormány úgy dönt, hogy az egy gyermekeseknek 40 százalék, a 2 gyermekeseknek 30 százalék önerőt kell felmutatniuk, és csak a három vagy több gyermekeseknek járna a teljes kamatmentes kölcsön (miközben a gyermektelenek semmit nem kapnának), 186 milliárdos hiteligény jelentkezne.

A tervezet szerint "a kölcsönnyújtás csak a költségvetési intézmények rendelkezésére álló saját forrásaiból tűnik jogilag és pénzügyileg megvalósíthatónak, illetve a kamattámogatás a bankok közreműködése nélkül szintén nem jelent valódi segítséget", ezért egy alternatív megoldási javaslatot is vázol, amely szerint a kormány a konstrukció az árfolyamgát eredeti verziójához képest több eszközzel is segíthetné az állami dolgozókat - ismerteti a portál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!