Magyarország

2011.12.06. 07:51

A szezon legmagasabb leütése: 56 millió egy Szinyei képért

Budapest, 2011. december 5., hétfő (MTI) - A szezon eddigi legmagasabb leütését regisztrálták a Polgár Galéria hétfői árverésén, amikor 56 millió forintot adtak Szinyei Merse Pál Szerelmes pár című képének késői változatáért.

Budapest, 2011. december 5., hétfő (MTI) - A szezon eddigi legmagasabb leütését regisztrálták a Polgár Galéria hétfői árverésén, amikor 56 millió forintot adtak Szinyei Merse Pál Szerelmes pár című képének késői változatáért.

Húsz-húszmillióért kelt el egy Vaszary János- és egy Aba Novák Vilmos-festmény. Ezek voltak az aukció csúcsképei, amelyekről lehetett tudni, hogy nagy érdeklődés lesz irántuk.

Az aukcióra vitt olajkép Szinyei Merse Pál egyik legismertebb alkotásának, az 1870-es Szerelmespárnak az újrafestett változata. A korai festmény alig hogy elkészült, Amerikába került, és csak évtizedekkel később jutott vissza Magyarországra. Ma a Magyar Nemzeti Galériában őrzik. Szinyei a festmény fényképét több más eladott képével együtt őrizte, fájlalta eltűntét, és sokat mesélt róla gyermekeinek. Az ő kérésükre festette meg még egyszer, fél évszázaddal később. Az idős mester utolsó alkotása, az 1918-as Szerelmes pár II címen jegyzett mű arról tanúskodik, hogy a festő ismét visszatért a természethez. A negyven éves lappangás után feltűnt, most védetté nyilvánított képért többen versenybe szálltak. 32 millióról indult a licit és egy telefonos vevő vihette el, aki 56 millió forintot ajánlott érte.

Vaszary János legjobb, franciás korszakából az 1926 körüli évekből származó, tüzes színekkel, könnyedén megfogalmazott Pompadourra is többen voltak vevők. 12 millióról 20 millióra verték fel az árát. Nem csoda, hiszen a festmény a korabeli kritikusokat is elragadtatta. Az igazi Vaszary nagy szín-koncertjei ezzel a nyitánnyal kezdődnek - írták róla.

Aba Novák Vilmos 1927-ben festett Fürdőzők című akt kompozíciója a mester hasonló témájú és című sorozatának finom, kiérlelt változata, 14 millióra tartották és 20 millión ütötték le.

Milliókért vitték el Ligeti Károly és Mészöly Géza egy-egy tájképét, Munkácsy Mihály fiúportréját, és Paizs Goebel Jenő önarcképét, egy Székely Bertalan-arcképet. Több alacsonyabbról indított tételt juttattak milliós leütésre. Így Márffy Ödön líraian finom Anya gyermekével című olajképét 480 ezerről 1,2 millióra. Lotz Károly akt kompozícióját, a Három gráciát éppen 2 millióval megtoldva vitték el 2,8 millióért. Külföldi megbízók verték fel az egyik legjelesebb szlovák festőnek tartott Skuteczky Döme szalonjelenetének árát: A levél című vászon 380 ezer forintról 1,5 millióig ment fel.

Hasonló arányban 340 ezerről ért 1,5 millióra Bruck Lajos életképe.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!