Magyarország

2011.11.04. 13:47

G20 - Védegylet: a magyar közvéleménynek nyitottabbnak kellene lennie a tüntetések iránt

Budapest, 2011. november 4., péntek (MTI) - A Védegylet álláspontja szerint a magyar közvéleménynek - a jobb- és baloldalnak egyaránt - nyitottabbnak kellene lennie a globalizációellenes tüntetések iránt, hiszen a vélemény kifejezése a demokrácia része.

Budapest, 2011. november 4., péntek (MTI) - A Védegylet álláspontja szerint a magyar közvéleménynek - a jobb- és baloldalnak egyaránt - nyitottabbnak kellene lennie a globalizációellenes tüntetések iránt, hiszen a vélemény kifejezése a demokrácia része.

 

Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője a szervezet pénteki sajtóreggelijén hangoztatta, nem kellene megbélyegezni sem a magyar, sem a nemzetközi civil mozgalmakat. Véleménye szerint Magyarországon - sok más országgal ellentétben - míg a baloldal "piacpárti", ezért kritikusabb a jelenlegi gazdasági rendszerrel és demokratikus berendezkedéssel szembeni tömegtüntetésekkel, a jobboldal megértőbben kezeli őket. Ugyanakkor a jobboldal a magyar szakszervezeti tüntetésekkel már nem ilyen megértő - tette hozzá.

Boda Zsolt úgy vélte, paradigmaváltásra van szükség a gazdasági válság kezeléséhez, mert a jelenlegi problémák nem orvosolhatók neoliberális eszközökkel. Határozott, radikális megoldások kellenek - hangsúlyozta.

Mint emlékeztetett, mialatt jelenleg Cannes-ban a világ húsz vezető hatalma tanácskozik, a nemzetközi civil társadalom demonstrációt szervezett a csúccsal párhuzamosan.

A demonstrációról a szervezet helyszínen tartózkodó aktivistája, Kalocsai Kinga telefonon úgy számolt be, hogy a békés tüntetők szerint a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, antidemokratikus és nem igazságos, mert a világ egy százaléka birtokolja a teljes politikai és gazdasági hatalmat. A görög válságot illetően elmondta, a G20-csúcs helyszínén tüntetők szolidárisak a görögökkel, áldozatnak tekintik őket. A tüntetők álláspontja szerint Görögországot mindenképpen meg kell menteni, hiszen ha bedől, Olaszország, Spanyolország és Portugália is hasonló sorsra juthat, a következmények pedig beláthatatlanok - fogalmazott Kalocsai Kinga.

Vida Viktor, a Védegylet munkatársa kiemelte, Magyarországon a világ többi részével ellentétben a válság kirobbanása után is "töretlenül megy a neoliberális közbeszéd", a sajtó pedig úgy állítja be a tüntetőket, mintha "nem igazán tudnák, mit akarnak". Pedig a tüntetőknek nagyon komoly politikai programjuk van, amely széles rétegeknek elfogadható - mondta. Kifejtette, ez a program a gazdasági berendezkedésről, a demokrácia működéséről és környezetvédelmi kérdésekről szól.

Mint mondta, "a tüntetőket tévedés azzal vádolni", hogy elutasítják a demokratikus intézményrendszerben való részvételt, hiszen éppen azt teszik szóvá, hogy az állampolgároknak egyre kisebb a befolyásuk a demokrácia működésére.

A civil szervezet alapszabálya szerint a Védegylet célja a környezeti tudatosság elmélyítése, a biológiai és kulturális sokféleség megőrzése, a fenntarthatóság elveinek nyilvános képviselete és a helyi környezetvédelmi kezdeményezések támogatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!