Magyarország

2011.11.21. 14:10

DK: az IMF-megállapodás önmagában nem elég a hitelesség visszaszerzéséhez

Budapest, 2011. november 21., hétfő (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az, hogy a kormány tárgyalást kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú megállapodásról, helyes döntés, de önmagában nem elég a hitelesség visszaszerzéséhez és a piacok megnyugtatásához.

Budapest, 2011. november 21., hétfő (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az, hogy a kormány tárgyalást kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú megállapodásról, helyes döntés, de önmagában nem elég a hitelesség visszaszerzéséhez és a piacok megnyugtatásához.

A Gyurcsány-párt úgy véli, ehhez a parlamenti többségnek új kormányt kell alakítania, amely visszaállítja az Alkotmánybíróság jogkörét, felfüggeszti a jegybankelnök elleni támadásokat, valamint lehetővé teszi a magánnyugdíjpénztárakba való visszalépést.

 

Molnár Csaba, a DK alelnöke, független parlamenti képviselő hétfői sajtótájékoztatóján úgy értékelt: a Fidesz "gazdasági háborúja" azonnali és feltétel nélküli fegyverletétellel ért véget. Ugyanakkor helyes, a gazdaság és az emberek érdekét szolgáló döntésnek nevezte, hogy a kormány tárgyalásokat kezd az IMF-fel, noha véleménye szerint ez önmagában nem elég a hitelesség visszaszerzéséhez.

Azt mondta: ezzel a lépéssel a kormányzati gazdaságpolitika megbukott, Orbán Viktorral és Matolcsy Györggyel pedig nem lehet hitelesen újat kezdeni. Molnár Csaba ezért azt szorgalmazta, hogy a parlamenti többség alakítson új kabinetet. Hangsúlyozta azonban, hogy Magyarországon nincs szükség a görög- vagy az olaszországihoz hasonló szakértői vagy egységkormányra.

Molnár Csaba tizenkét pontban foglalta össze, hogy véleményük szerint egy új kormány mely intézkedésekkel szerezhetné vissza a hitelességet és a pénzpiacok bizalmát. Ugyanis - tette hozzá - a valutaalappal kezdődő tárgyalások híre erre csak átmenetileg alkalmas.

Ebbe a körbe sorolta az Alkotmánybíróság jogkörének visszaállítását, hogy költségvetési és adókérdéseket is vizsgálhasson a testület. Szükségesnek tartja, hogy a kormányoldal állítsa le a Magyar Nemzeti Bank elnöke elleni támadásokat és garantálja a jegybank függetlenségét, illetve működjön együtt vele.

A hitelesség visszaszerzéséhez szükséges a független, önálló szervezettel rendelkező Költségvetési Tanács működésének biztosítása, a jövő évi költségvetés tervezetének visszavonása, reális makrogazdasági adatokra épülő új büdzsé elkészítése és a kétkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítása - sorolta.

A DK alelnöke sürgette a különadók fokozatos kivezetését, hogy a kormánytöbbség állítsa vissza a magán-nyugdíjpénztári tagok állami nyugdíjjogosultságát, tegye lehetővé a magánnyugdíjpénztárakba való visszalépést, illetve a "luxusberuházások", így a stadionépítések leállítását.

Molnár Csaba emellett bejelentette: a házelnököt arról tájékoztatta, hogy a szocialista pártból távozó tíz képviselő április 25-i hatállyal - a féléves kötelező függetlenség lejártával - megalakítja a Demokratikus Koalíció frakcióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!