Magyarország

2011.11.24. 14:31

Bödeháza polgármestere törvényesnek gondolta a valótlan lakcímbejelentéseket

Lenti, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Törvényesnek gondolta, mert máshol is következmények nélkül előfordulhatott, hogy a választásokat megelőzően nem ott élők jelentkeztek be egy-egy településre - közölte bírósági vallomásában csütörtökön a Zala megyei Bödeháza polgármestere.

Lenti, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Törvényesnek gondolta, mert máshol is következmények nélkül előfordulhatott, hogy a választásokat megelőzően nem ott élők jelentkeztek be egy-egy településre - közölte bírósági vallomásában csütörtökön a Zala megyei Bödeháza polgármestere.

 

Büki László és további 28 vádlott ellen közokirat-hamisítás vádjával kezdődött meg csütörtökön a per a Lenti Városi Bíróságon, miután a januárban tartott időközi polgármester-választást megelőzően tömegesen jelentkeztek be a kisközségbe olyanok, akik valójában nem ott éltek. Az ötvennél kevesebb lakosú településen többször megismételt választást végül független jelöltként Büki László nyerte meg.

A vádlottakkal teljesen megtöltött tárgyalóteremben a vádirat ismertetésekor elhangzott: a január 9-i időközi polgármester-választás előtt hamis lakcímbejelentéseket készítettek, így kerülhettek a választásra jogosultak névjegyzékébe olyanok, akik életvitelszerűen nem laktak a településen.

Az ügyészség három embert vádol azzal, hogy a saját aláírásával igazolta: a bejelentkezők az ő házában laknak. Az elsőrendű vádlott, a jelenlegi polgármester 21 embernek írta alá a saját otthonának címére szóló lakcímbejelentőket, a huszonkettedrendű vádlott három embernek, a huszadrendű pedig még két embernek.

Büki Lászlót az ügyészség 21 rendbeli, bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. A további vádlottakat ugyancsak közokirat-hamisításért vagy abban bűnsegédként való közreműködésért indítványozták felelősségre vonni.

A közlése szerint nyolc osztályt végzett polgármester a bírósági vallomásában elismerte, hogy a rédicsi körjegyzőségen maga írta alá a lakcímbejelentő nyomtatványokat. Úgy fogalmazott: mindezt azért tette, "mert ez így ment országosan, mindenhol, hallottam a tévében", s úgy gondolta, "ha másnak lehet, akkor nekem is".

A bíró kérdésére azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, mert "senkinek rosszat nem csináltam". Hozzátette, hogy tudomása szerint a másik polgármesterjelölthöz szintén jelentkeztek be olyanok, akik valójában nem ott éltek, s neki is több rokona és ismerőse ajánlkozott, hogy hasonlóképpen "segít", amit ő szívesen fogadott.

A bíró kérdésére, hogy mi volt a célja a bejelentkezéseknek, Büki László először nem kívánt válaszolni, később, már védőjének kérdésére válaszolva mégis elmondta: azért jelentkeztek be hozzá, hogy a polgármester-választáson rá szavazzanak. Kifejtette, hogy tudomása szerint másutt is voltak hasonló esetek, és a körjegyzőségen sem figyelmeztették, hogy ez jogszerűtlen eljárás, ezért úgy gondolta, mindez törvényes.

Ha nem így lett volna, "a körjegyző nem engedte volna" - jelezte.

Az első tárgyalási napon meghallgatott további vádlottak szinte egységesen nem kívántak vallomást tenni, fenntartották a nyomozati szakban tett vallomásukat. Ezekben elismerték, hogy elkövették a közokirat-hamisítást, ők ajánlkoztak, hogy szavazatukkal segítsék a polgármester megválasztását, mert hallották, hogy máshol is előfordult ilyesmi, de ezért semmiféle ellenszolgáltatást nem kaptak.

A szomszédos Gáborjánháza volt polgármestere is a vádlottak között szerepel, aki barátjának nevezte Büki Lászlót. Azt vallotta, hogy azért jelentkezett be hozzá, mert "erkölcsileg" támogatni kívánta ezzel, végül mégsem szavazott.

A Zala megyei Bödeházán az év elején negyedik alkalomra sikerült csak polgármestert választani, miután a korábbi fordulók eredményét - éppen a tömeges bejelentkezésekkel összefüggő befolyásolás miatt - a bíróság is érvénytelenítette. A múlt év őszén szavazategyenlőség miatt eredménytelen, majd háromszor megismételt választás jogerős eredményeként a független Büki László lett ismét a kistelepülés polgármestere.

A csütörtökön egész napra kitűzött tárgyalás december elején folytatódik a Lenti Városi Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!