Magyarország

2011.10.24. 14:45

Időjárás-jelentés

Budapest, 2011. október 24., hétfő (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest, 2011. október 24., hétfő (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

 

Az időjárási helyzet Európában:

 

Fehéroroszország fölött található annak az anticiklonnak a középpontja, amely az északkeleti térség időjárását alakítja. Területén sok helyen párás, ködös a levegő, sőt a keleti peremén csapadékos az idő, ott záporok fordulnak elő, az Urál előterében pedig hózáporok is. A magasnyomás területén hideg az idő, a hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 10 fok alatt alakul. Ugyanakkor egy Skandináviától Portugáliáig húzódó frontálzóna teszi változékonnyá kontinensünk nyugati partjainak időjárását. Hullámzó frontrendszeréből többfelé esik az eső, sőt Portugáliából intenzív esőzést jelentettek. A frontálzóna előtt áramló enyhe levegőben a hőmérséklet csúcsértéke általában 15 fok körül alakul.

A Kárpát-medence a fent említett anticiklon délnyugati peremén helyezkedik el és egy magassági hidegcsepp is örvénylik a közelünkben. Az izobárok ciklonális görbületűek, így kedd estig jobbára erősen felhős, csapadékos időre van kilátás.

 

Várható időjárás kedd estig:

 

Hétfőn jobbára borult, párás idő lesz, de főleg keleten, északkeleten felszakadozhat a felhőzet. A Dunántúlon több helyen, másutt csak szórványosan várható eső, zápor, nyugaton jelentős mennyiségű csapadék is lehet. Kedden északon egész nap erősen felhős, borult égre számíthatunk, de a déli, délkeleti megyékben hosszabb időre felszakadozik a felhőzet. Elsősorban a nyugati és az északi országrészben várható további eső, zápor. A keleti, délkeleti szél az ország középső harmadán megélénkül, időnként megerősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6, 9 fok között várható, északkeleten lehet ennél kissé hűvösebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 10, 17 fok között valószínű, északon az alacsonyabb, délen a magasabb értékekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!