Magyarország

2011.09.21. 09:00

Jegyzet: A szervezettség és az erő

<em>Nem egyszerű a magyarországi szakszervezetek rendszerváltás utáni új helyzete. Tény, az érdekképviselet soha sem volt még annyira fontos, mint most. Az egyre nehezebb helyzetbe kerülő dolgozók munkahelyének megtartása, körülményeinek, bérének javítása, létkérdés</em>. <strong>Dankó Mihály jegyzete</strong>

Nem egyszerű a magyarországi szakszervezetek rendszerváltás utáni új helyzete. Tény, az érdekképviselet soha sem volt még annyira fontos, mint most. Az egyre nehezebb helyzetbe kerülő dolgozók munkahelyének megtartása, körülményeinek, bérének javítása, létkérdés. Dankó Mihály jegyzete

Az alaptétel: a munkahelyek hiánya! Kishazánkban nincs olyan állás, mely, ha megüresedik, legalább tízen ne jelentkeznének rá. Nem véletlen tehát, hogy a munkaadók válogatnak, tisztelet a kivételnek, alibi álláshirdetéseket tesznek közzé. És szorítanak – ok rengeteg van – mindenhol. Aki bírja, mert muszáj, pedig szenved, a létminimumom él. Tudom, ez a kapitalizmus. Csakhogy, ott ahol tényleg kapitalizmus működik, van egy fék is, ez pedig a szakszervezet.

Csak mosolyogtunk egykor, amikor láttuk a külföldi filmekben, egy-egy érdekképviseleti vezetőség megbéníthatott egy egész gyárat, vagy iparágat. Fel kell nőni bizonyos szempontból a mi mozgalmunknak is erre a szintre. Legalább is, hogy érdemben megvédje a tagjai érdekét. Az eszközök adottak, csak tudni kell vele élni. (De nem visszaélni, mert ez nem segít, inkább elrettent.) Sajnos sokat kell még tenni azért, hogy a hatalom és a jog is elismerje és elfogadja a szervezettség erejét!

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!