Magyarország

2011.07.11. 18:34

Országgyűlés - Elvonták a stabilitási tartalék részeként zárolt összegeket

Budapest (MTI) - Az idei költségvetés módosításával végleg elvonták a stabilitási tartalék részeként korábban zárolt összegeket, 182,1 milliárd forinttal csökken a költségvetési fejezetek ez évi előirányzata; a tervezett hiány mértékét nem érinti a zárolás.

Budapest (MTI) - Az idei költségvetés módosításával végleg elvonták a stabilitási tartalék részeként korábban zárolt összegeket, 182,1 milliárd forinttal csökken a költségvetési fejezetek ez évi előirányzata; a tervezett hiány mértékét nem érinti a zárolás.    Az Országgyűlés hétfőn 244 igen és 82 nem szavazat mellett fogadta el a 2011. évi költségvetés módosítását.

    A nemzetgazdasági miniszter által előterjesztett javaslat indoklása szerint az évközi gazdasági folyamatok áttekintése során világossá vált, hogy az adóbevételek elmaradhatnak a tervezettől, ezen felül egyes kiadási előirányzatok teljesülése is meghaladhatja a költségvetési törvényben jóváhagyott összeget.

    Az előterjesztés indoklásából az derül ki, hogy az áfából 69, az evából 16, a társasági adóból 84, az illetékekből 6,6 milliárd forinttal kevesebb folyik be idén a vártnál, ez összesen 175,6 milliárd forint. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) költségvetési támogatása 9 milliárd forinttal csökken, a PSZÁF-nak pedig további 2,5 milliárd forintot kell befizetnie a büdzsébe, ez így összesen 182,1 milliárd forint.

    Az összesen ugyanilyen nagyságrendű kiadáscsökkentést a módosítás végigvezeti a korábban kormányrendeletben szabályozott zárolásokon. Így egyebek mellett a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól 38, a Belügyminisztériumtól 35, a honvédelmi tárcától 26, a Vidékfejlesztési Minisztériumtól 18,7, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól 20,6 (és a tárcához tartozó KTIA-támogatás 9), a NAV-tól 13,3, a Külügyminisztériumtól pedig 7,6 milliárd forintot vonnak el az idei támogatásokból. Az elvonás több alapot is érint, közte 25,3 milliárd forinttal a munkaerő-piacit.

    Az előterjesztés szerint idén a tervezettnél többet költenek a közoktatási és szociális humán normatívákra 19,5, az önkormányzati bérpótló juttatásra 24,6 milliárd forinttal, a dollárkötvény kibocsátása miatti kamattöbblet pedig plusz 15 milliárd forintos kiadási többletet jelent a büdzsének.

 A zárolás "nullszaldós"

    A zárolás "nullszaldós", tehát nem érinti az idei tervezett hiány mértékét, az 1.184,2 milliárd forint.  A törvény a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium a javaslat benyújtásakor úgy nyilatkozott: a módosításra a gazdaságban meglévő kockázatok miatt van szükség; a stabilitási alap végleges zárolásával Magyarországot meg lehet védeni az előre nem látható külső gazdasági eseményektől.

    A kormány februárban hozott rendeletet a 250 milliárd forintos stabilitási tartalékról, ennek részeként a minisztériumoknál mintegy 187 milliárd forintot zárolt. A zárolások mellett a teljes mértékben saját bevételből gazdálkodó, a kormány irányítása alá tartozó központi költségvetési szerveknek be kellett fizetniük a büdzsébe.

    Az Országgyűlés a stabilitási tartalékkal összefüggésben a tavasszal már módosította a költségvetést, rögzítette, hogy az alkotmányos, a kormány irányítása alá nem tartozó fejezeteken belüli átcsoportosítással tartalékot kell létrehozni, ezek felhasználásáról az Országgyűlés 2011. november 20-áig határozatban dönt.

    A parlament legutóbb - június 20-án - módosította az idei büdzsét a Mol-részvények visszavásárlása miatt; a tranzakcióval változott az idei hiány mértéke 1.184,2 milliárd forintra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!