Magyarország

2011.06.28. 20:05

Transzatlanti hét - Semjén: a szabadságunkat Reagannek köszönhetjük

Budapest  (MTI) - A szabadságunkat Ronald Reagannek köszönhetjük - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egykori amerikai elnök születésének centenáriuma alkalmából rendezett magyar-amerikai konferencián kedden a Parlamentben.

Budapest  (MTI) - A szabadságunkat Ronald Reagannek köszönhetjük - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egykori amerikai elnök születésének centenáriuma alkalmából rendezett magyar-amerikai konferencián kedden a Parlamentben.

    A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke úgy fogalmazott: Ronald Reagan személyisége, történelmi nagysága meghatározó volt abban, hogy az emberiség megszabadult a bolsevizmustól, és Kelet-Közép-Európa megszabadult a szovjet megszállástól.

    Semjén Zsolt szerint történelmileg nem vitatható, hogy a bekövetkezett változások alapvetően három embernek köszönhetőek: spirituálisan II. János Pál pápának, politikai és gazdasági szempontból Ronald Reagannek, és szükség volt Mihail Gorbacsovra is. Az egykori szovjet vezető "ugyan a rossz oldalon állt", de felismerte, hogy fenntarthatatlan az a rendszer, amelynek a vezetője volt. Hozzájárult annak a rendszernek a békés leépítéséhez, amely sok évtizeden keresztül "emberek millióit gyilkolta, nyomorította meg és százmillióknak vette el a szabadságát" - fejtette ki a Magyarországi Reagan Emlékbizottság elnöke.

    Semjén Zsolt kiemelte: a magyaroknak több szempontból is jelentős Ronald Reagan emléke és politikai öröksége, aki 1981 és 1989 között volt az Egyesült Államok 40. elnöke. A "viharos magyar belpolitikában" bár nagyon sok szembenállás tapasztalható, abban "minden normális politikai erő" egyetért, hogy a magyarok a szabadságukat Ronald Reagannek köszönhetik - mondta, hozzátéve: ez egyfajta politikai egységet ad Magyarországnak.

A térség  -nek köszönheti a szabadságát

    Ahogy ez igaz Magyarországra, úgy igaz ugyanez Közép- és Kelet-Európa népeire is - mutatott rá a kereszténydemokrata politikus, aki szerint sok a súrlódás, de egyben mindannyian, lengyelek, magyarok, csehek, vagy bárki Közép-Európában egyetért: a térség Ronald Reagannek köszönheti a szabadságát.

    Kereszténydemokrataként is fontosnak nevezte a korábbi amerikai elnök munkásságát. Felidézte, hogy a KDNP-nek két olyan elnöke is volt Barankovics István és Varga László személyében, akik a nemzeti szocialisták és bolsevikok üldöztetése elől az Egyesült Államokba emigráltak, és az emigrációból próbálták a szabadság szellemét ébren tartani. Utóbbi pártvezető személyesen is találkozott a néhai elnökkel - jegyezte meg.

    Semjén Zsolt rámutatott: Magyarország a szovjet megszállást balsorsként élte meg, de minden hivatalos propaganda ellenére a magyar nemzet pontosan érezte az erőviszonyokat, amelyeket Ronald Reagan is hirdetett: azt, hogy a szabad világ, a kapitalizmus erősebb gazdaságilag és sokkal fejlődőképesebb, mint a fenntarthatatlan és működésképtelen szocializmus.

    A kormányfő kereszténydemokrata helyettese hangsúlyozta: a mostani rendezvények nem csupán egy ünnepségsorozat részei, hanem megerősítenek a szabadság melletti elkötelezettségben. Úgy fogalmazott: "Csak akkor lehetünk szabadok, ha másoknak is segítünk a szabadság elérésében".

    Kereszténydemokrataként különösen fontosnak tartja - tette hozzá -, hogy Reagan világossá tette: az emberi jogokat abból származtatja, hogy minden ember Isten képmására teremtetett, ezért megilleti a szabadság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!