Magyarország

2011.06.01. 16:56

Németh Zsolt: a kormány kidolgozza az afganisztáni szerepvállalás középtávú stratégiáját

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - A kormány novemberig kidolgozza Magyarország afganisztáni szerepvállalásának középtávú stratégiáját; a katonai részvételt egyre inkább fel fogja váltani a képzési, illetve a civil és segélyezési politika - tájékoztatta Németh Zsolt külügyi államtitkár a sajtót az illetékes kormánybizottság szerdai ülése után.</p>

Az államtitkár elmondta: már szerdán megkezdődik a középtávú stratégia kidolgozása, hogy azt a következő bizottsági ülésen, novemberben jóvá lehessen hagyni, és Magyarország ezt az álláspontot képviselhesse a decemberi bonni Afganisztán-konferencián.

    Németh Zsolt a magyar vezetésű afganisztáni tartományi újjáépítési csoport (PRT) működtetésére és az ahhoz kapcsolódó kormányzati tevékenységre létrehozott kormánybizottság ülését követően azt is elmondta: Afganisztánban és különösen Baglán tartományban érzékelhetően javult a biztonsági helyzet, amely ennek ellenére továbbra is rendkívül törékeny.

    A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: a NATO 2010. novemberi lisszaboni csúcstalálkozóján stratégiai döntés született arról, hogy a nemzetközi közösség 2014 végéig lebonyolítja az afganisztáni átmenetet, a katonai biztonságért viselt felelősséget az afganisztáni rendészeti szervek veszik át. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy a kivonulási folyamat a közeli hetekben megkezdődik.

Afganisztán: 500 magyar projekt

    Németh Zsolt elmondta, hogy Magyarország több mint 500 projektet valósított meg Afganisztánban az utóbbi években több mint kétmilliárd forintos értékben, és idén is további programokat fogadnak el.

    "Ez a legjelentősebb magyar nemzetközi fejlesztési tevékenység" - mondta az államtitkár, hangsúlyozva: töretlen Magyarország elkötelezettsége az afganisztáni nemzetközi misszióban való szerepvállalás mellett. Ezt tükrözi az anyagi hozzájárulás és a létszám is; Magyarország összesen mintegy ezer katonával vesz részt nemzetközi missziókban, ennek nagyjából a fele, 450-500 teszi ki az afganisztáni keretet.

    Az államtitkár az afganisztáni biztonsági helyzet javulásával összefüggésben nagyon komoly fejleménynek nevezte, hogy az utóbbi időszakban az ellenállók közül mintegy 3 ezer embert sikerült integrálni az afgán rendészeti erők állományába. Ez a folyamat sikerességét jelzi - mondta, és utalt rá, hogy az afgán biztonsági erők felállításából Magyarország is kiveszi részét különböző képzési programokkal, a belügyi tárca például rendőrképzési programot tervez.

    Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy várhatóan meddig tart Magyarország afganisztáni szerepvállalására, azt mondta: a nemzetközi közösség katonai szerepvállalása 2014-ig végéig tart, és tekintettel Baglán tartomány elhelyezkedésére "rövid távon egyáltalán nem számolunk azzal, hogy a PRT-nek, illetve a magyar szerepvállalásnak vége lenne". Mint fogalmazott, a magyar kormány a nemzetközi közösség szerepvállalásáról szólva azt hangsúlyozza: "együtt mentünk be, együtt is kívánunk kimenni".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!