Magyarország

2011.06.27. 13:57

Katonazenekari fesztivál lesz Debrecenben

<p>Debrecen (MTI) - Három hazai katonazenekar mellett francia, német, svéd és török katonazenészek vesznek részt a hétvégén a Debreceni Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválon.</p>

Közép-Európa egyik legnagyobb, két évente sorra kerülő, több mint harminc éves hagyományokkal rendelkező katonazenekari seregszemléjét június 30. és július 3. között immár 17. alkalommal rendezi meg a Honvédelmi Minisztérium (HM), a debreceni önkormányzat és a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Kocsi László alezredes, a HM társadalmi kapcsolatok hivatalának munkatársa az eseményről tartott hétfői tájékoztatón elmondta: a négy nap alatt 400 katonazenész masírozik majd végig Debrecen utcáin, terein. A cívisvárosban és a megye több pontján harsannak fel a rézfúvós hangszerek, s szólalnak meg a kedvelt katonazenei dallamok.

A magyar katonazenekarok - az MH központi zenekara, valamint a hódmezővásárhelyi és a házigazda debreceni helyőrségi zenekar - mellett négy külföldi zenekar is látható-hallható lesz a fesztiválon: a török légierő katonazenekara, a francia harckocsizó fegyvernem zenekara, a svéd blekingei honi gárda zenekara és a német légierő első katonazenekara - tette hozzá.

Az idei fesztivál csütörtökön "beharangozó" koncerttel kezdődik a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren. Másnap Debrecen különböző terein szólal meg a katonazene. A fesztivál ünnepélyes megnyitóján felvonulnak a közreműködők, s egyesítve szólal meg a négy külföldi és a három hazai katonazenekar. A további programban zenés ébresztő, hangverseny, valamint a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandár látványos haditechnikai bemutatója szerepel.

A fesztivál nyitányaként Máthé András fotóművésznek az elmúlt évtizedek katonazenekari fesztiváljain készült fotóiból nyílt kiállítás hétfőn a debreceni Kölcsey Központ Bényi Termében. A kiegészítő programok sorába tartozik még a török légierő zenekarának magyarországi turnéja: az együttes ezekben a napokban hat településen - Egerben, Miskolcon, Budapesten, Szentendrén, Békéscsabán és Gyulán - mutatkozik be.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!