Magyarország

2011.06.24. 13:57

Budapestre érkezett a kínai miniszterelnök

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Huszonnégy év után újra kínai miniszterelnök érkezett magyarországi hivatalos látogatásra. Ven Csia-paot (Wen Jiabaot) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára fogadta pénteken - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök szóvivője.</p>

Szijjártó Péter közleménye szerint a kínai miniszterelnök kétnapos hivatalos programja keretében szombaton megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel, és a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett Kelet-közép-európai Gazdasági Fórumon is felszólal. A kínai kormányfő emellett találkozik a legfőbb közjogi méltóságokkal, és itt-tartózkodása alkalmából több kínai-magyar üzleti megállapodás aláírása is várható. A kínai kormányfő pénteken délután részt vesz egy magyar-kínai kulturális rendezvényen. 

 

Az európai körúton tartózkodó kínai kormányfő - Magyarországon kívül Nagy-Britanniában és Németországban tesz látogatást - szombat délután találkozik Schmitt Pál köztársasági elnökkel, Kövér László parlamenti elnökkel, és még aznap elutazik. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök legutóbb néhány hónapja járt Európában - Franciaországba, Portugáliába és Spanyolországba utazott -, és segítséget ígért a gazdasági válság leküzdéséhez, egyúttal stabilitást sürgetett Görögországban és az Európai Unióban. Nemzetközi szakértők szerint a piacok élénk figyelemmel fogják kísérni a kínai kormányfő gazdasági témájú nyilatkozatait e heti európai útján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!