Magyarország

2011.05.11. 20:03

Szigorítják a táppénzszabályozást

<p>Megszűnik a passzív táppénz - erről döntött a kormány. Azzal indokolták, hogy ezt a fajta ellátást sokszor nem valódi betegség miatt veszik igénybe. Arról is döntés született, hogy a jövőben az az orvos is köteles lesz fizetni, aki jogosulatlanul állapította meg egy betegnél a táppénzt.</p>

A táppénzt érintő több változásról is döntött szerdai ülésén a kormány. Ezek egyike, hogy megszűnik a passzív táppénz néven ismert ellátás, mert azt sokszor nem valódi betegség miatt veszik igénybe. Nagy Anna kormányszóvivő szerint, aki valóban beteg, annak táppénzellátásban kell részesülnie, aki pedig a munkanélküliség elől menekül, azt az álláskeresésre kell, hogy ösztönözze a rendszer.

A kormány arról is döntött, hogy soron kívüli ellátásra jogosult az, aki táppénzen van. Így ha az orvos akár diagnózis, akár terápia miatt ellátást rendel el, akkor soronkívüliséget biztosító beutalót adhat a betegnek. Ennek van egy feltétele, mégpedig, hogy a beteg 15 napja táppénzen legyen.

Szigorítás emellett, hogy az az orvos, aki jogosulatlanul állapítja meg egy betegnél a táppénzt, köteles lesz maga is visszafizetni a felvett pénzeket. Nagy Anna szerint ennek az a nyilvánvaló üzenete, hogy nem fogadható el, hogy a közpénzek kárára bárki visszaéljen az ilyen jellegű ellátásokkal.

Táppénz: már voltak változások


További változás a pénzbeli ellátások iránti igényekhez kapcsolódik. A jövőben ugyanis - az adóbevalláshoz hasonlóan - elektronikus úton is be lehet nyújtani ezeket az igényeket. Az ehhez szükséges program az Országos Egészségbiztosítási Pénztár oldalán érhető el - világított rá Nagy Anna.

Április 30-tól már voltak változások, akkor a korábbi felére csökkent a táppénz napi összegének felső határa: míg korábban a minimálbér legfeljebb 400, úgy mostantól csak 200 százaléka lehet, vagyis nem haladhatja meg a napi 5200 forintot.
- Független Hírügynökség - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!