Magyarország

2011.05.06. 18:20

Különadó: Lázár János szerint ellentétes Magyarország érdekeivel az Alkotmánybíróság döntése

<p>Ellentétes Magyarország és a magyar emberek érdekeivel az Alkotmánybíróság döntése - ezt mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az után, hogy a taláros testület megsemmisítette a 2005 óta kifizetett végkielégítések 98 százalékos különadóját. A politikus arra kért mindenkit, hogy ne igényeljék vissza a korábban befizetett összegeket. Leszögezte, hogy kitartanak a 98 százalékos adózás mellett és már készül az a törvénymódosító javaslat, amely a 2010-es végkielégítések ügyét újraszabályozza.Ellentétes Magyarország és a magyar emberek érdekeivel az Alkotmánybíróság döntése - jelentette ki Lázár János. A határozat miatt nem az Alkotmánybíróságot, hanem az előző alkotmányos rendszert kell hibáztatni - tette hozzá.</p>

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy még hétfőn beadnak egy törvénymódosítási javaslatot, amely a 2010-es végkielégítésekre kiveti a 98 százalékos különadót. A szabályozás kiterjed a volt parlamenti képviselőkre, volt polgármesterekre, a volt megyei közgyűlési elnökökre és tisztségviselőkre - tette hozzá. Ezen kívül újra megvizsgálnak minden végkielégítést, és ahol lehet, ott polgári peres úton perlik vissza a pénzt - mondta. Ez azonban időigényes és körülményes - tette hozzá.

Lázár János arra kérte azokat, akik korábban már befizették a különadót, hogy most, a taláros testület döntése után se igényeljék vissza. Aki pedig még nem fizette be, az ajánlja fel közcélokra. A politikus emlékeztetett, hogy ő maga az elsők között fizette vissza a pénzt és most nem is fogja visszakérni. Emlékeztetett, hogy eddig 1 milliárd folyt be a különadókból, az összeg körülbelül 1,5-ra emelkedett volna a május 20-i befizetési határidőre. Az újraszabályozandó 2010-es végkielégítésekből is jelentős összeg várható - mondta.

Az Alkotmánybíróság pénteki határozatában semmisítette meg a 98 százalékos különadó törvénynek azt a szabályát, amely szerint azt 2005-től kell alkalmazni. A taláros testület szerint az emberi méltóságot sérti ugyanis, hogy az olyan évekre is kiterjed, amelyeket az akkor érvényes szabályok betartásával már adóbevallással lezártak. Így tehát az Alkotmánybíróság határozata szerint a 2005 és 2009 év vége között kapott végkielégítések után az adóhatóság nem követelheti a különadót, ha már befizették, akkor azt vissza kell téríteni az érintett kérelmére. A határozat vonatkozik a 2010-es adóévre is, igaz, ott nem az emberi méltóság, hanem a törvény szövegezése miatt. Egy megfelelő újraszabályozással tehát be lehet szedni a 2010-ben kapott végkielégítésekre a 98 százalékos különadót.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!