Magyarország

2011.04.13. 15:47

Nézőpont Intézet: A többség szerint kell új alkotmány

<p>Az emberek többsége szerint szükség van új alkotmányra - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A legtöbben úgy látják, hogy az új alaptörvénybe bele kell kerülnie, hogy az államadósság nem haladhat meg egy bizonyos szintet, ahogyan annak is, hogy a hivatalos fizetőeszköz Magyarországon a forint.</p>

Nagy igény mutatkozik itthon az 1949-es keltezésű ideiglenes alkotmány lecserélése - ez derül ki a Nézőpont Intézet - a Heti Válasz számára készített - kutatásából, amelyet az elkészült normaszöveg elfogadása előtti napokban készített. A megkérdezettek 60 százaléka ugyanis szükségét érzi egy új alaptörvénynek, különösen a kormánypárti szimpatizánsok, illetve a Jobbik szavazói látják így.
A felmérés szerint az alkotmányról szóló esetleges népszavazás is sikeres lenne, egy most vasárnapi voksoláson ugyanis a válaszadók 62 százaléka részt venne. A részvételüket biztosra ígérők közül 51 százalék "igennel" voksolna az új alaptörvényre.

A kutatás szerint az új alaptörvény normaszövegének több tartalmi elemével is egyetért a magyarok többsége. A Nemzeti hitvallás egyik legvitatottabb részét, a Szent Korona és a történeti alkotmány vívmányainak tiszteletben tartását a megkérdezettek 88 százaléka rögzítené az új alaptörvényben. Azzal a megfogalmazással pedig, miszerint "Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét. Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait." tízből nyolc megkérdezett azonosulni tud.

A megkérdezettek 75 százaléka szerint rögzíteni kell az új alkotmányban, hogy a hivatalos fizetőeszköz a forint. Ugyancsak sokan - 74 százaléknyian - támogatják annak belefoglalását az alaptörvénybe, hogy a kormány az állam nevében nem vehet fel olyan kölcsönt, ami az államadósságnak egy meghatározott szint fölé emelkedését eredményezi.
A felmérés szerint az egyik legvitatottabb pont az ön- és tulajdonvédelem definiálása. A társadalom ugyanis egyértelműen elutasítja az önvédelmi fegyverhez jutás szabályainak könnyítését.

- Független Hírügnyökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!