Magyarország

2011.04.28. 15:22

Idén a gazdasági szakok a legnépszerűbbek

<p>Idén a gazdasági szakokat választották legtöbben az egyetemre, főiskolára jelentkezők - derül ki az Educatio nonprofit kft. adataiból. A tavaly legnépszerűbb turisztikát, vendéglátást a második legtöbben jelölték meg, a mérnök-informatikus szakirány pedig csakúgy, mint tavaly idén is a harmadik legkeresettebb.</p>

Az Educatio elemzései szerint a 2011-es általános felsőoktatási felvételi eljárás nem hozott kiugró változásokat az előző évhez képest. Összesen 140 685-en adták be jelentkezésüket valamely egyetemre vagy főiskolára, tavaly ennél mindössze négyszázzal kevesebben céloztak meg felsőoktatási képzést.

Az alapképzésben legnépszerűbb gazdálkodási és menedzsment szakokra 3694-en jelentkeztek, a tavalyi ranglista első turisztika-vendéglátásra 3622-en. A harmadik legnépszerűbb hely a mérnök-informatika, de ide már egy nagyságrenddel kevesebben, 2836-an adták be papírjaikat. A tavalyi negyedik jogász szak idén már csak a hatodik legnépszerűbb, 2387 jelentkezővel.

A Top 10-be nem került be új szakirány, a Top 20-ban viszont volt változás: az anglisztika a 21-ről a 16-ra lépett előre, 1212 érdeklődővel. Az első húszból a bűnügyi igazgatás szorult ki.

Mesterképzésben nem változott a tavalyi rangsor: kiemelkedően a tanár szak volt a legnépszerűbb, 1815 jelentkezővel, a második helyre került nemzetközi tanulmányok szakra 537-en adták be a felvételi lapot, kommunikáció-médiára 502-en. A Top 10-ben itt sem volt változás, a legjobb húszba is csak két szak került be, a tavalyi 30-ik szerkezet-építőmérnök szak a 18. lett, 167 érdeklődővel, a 2010-ben 23. logisztikai menedzsment irány most a 20-ik, 158 pályázóval.

A felsőfokú szakképzések között idén is az idegenforgalmi szakmenedzser vezet toronymagasan, 709 jelentkezővel, vendéglátó szakmenedzser irányt 367-en választottak, a tavalyi negyedik hely után a képzeletbeli dobogóra fellépő nemzetközi szállítmányozás és logisztika 355 embert érdekelt. A "legjobb" 10 közé három szak került be, az ifjúságsegítő, a kereskedelmi szakmenedzser és a logisztikai műszaki menedzserasszisztens.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!