Magyarország

2011.04.27. 09:16

Gyöngyöspata: térfigyelő kamera láthatta a verekedést

<p>Állítólag egy térfigyelő kamera alatt történt Gyöngöyspatán a kedd esti verekedés, amiben egy roma fiú és három, nem a településen lakó ember sérült meg. A verekedés után egyébként 150-200 rendőr jelent meg a településen és körülzárták a cigánysort, ezután már rendbontás nem történt.</p>

Az éjszaka Gyöngyöspatára ment a Társaság a Szabadságjogokért több munkatársai és interjúkat készítettek a romákkal. Egyik csoportjuk ugyanis bejutott az elzárt részre, míg más munkatársaik azokat a romákat kérdezték, akik nem a cigánysoron laknak. A romák azt mondták, hogy az ő bejelentéseiket érzésük szerint nem veszi komolyan a rendőrség. Példának hozták, hogy néhány napja az egyik romák lakta ház ablakait bedobták és szerintük a körzeti megbízott annyit mondott, hogy a sértett menjen be másnap feljelentést tenni. A bizonyítékul szolgáló köveket pedig letette az utcán - mondta a Független Hírügynökségnek Juhász Péter, a TASZ munkatársa.

Ennek némiképp ellentmond, hogy Soltész Bálint, megyei rendőrségi szóvivő viszont azt mondta, hogy az említett ügyben a rendőr a bejelentés után egy perc múlva a helyszínen volt és megakadályozta a további bűncselekményeket.

Juhász Péter szerint a rendőrség nem tudja kezelni a helyzetet. Jelenleg - a helyi romák elmondása alapján - a Véderő és a Betyársereg 50-80 tagja a velük szimpatizálóknál elszállásolva van jelen a faluban. Amikor a rendőrök, vagy újságírók nincsenek a közleben, előjönnek, de perceken belül vissza tudnak menni a házakba, amint újra megjelennek a rendőrök.

Azok a romák, akiknél Juhász Péter járt, szavai szerint gyakorlatilag háborús pszichózisban élnek. Majdnem mindegyikük azt mondta, hogy elhagyná a települést. A jogvédő szerint akik ott születtek, ott élnek, csak azért kényszerülnének elköltözni, mert cigányok - ez a náci időkben történtekkel egyenértékű eseménysor - mondta.

Magáról a keddi verekedésről eltérő beszámolókat hallott. A legtöbb történet arról szólt, hogy 4-6-8 ember, a Betyárseregre és a Véderőre jellemző ruházatban este 22 óra körül erősen ittasan bement a cigánysorra és ott hangosan provokálták a lakókat és kővel dobálták a házaikat, ezután kezdődött a verekedés. Állítólag mindez egy térfigyelő kamera alatt történt.
A történtekről a rendőrség későbbre ígért részletes felvilágosítást.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!