Magyarország

2011.04.22. 15:04

A mobileszközökben nincsenek biztonságban az adataink

<p>Ideje okosan védeni okostelefonjainkat, amelyek teljes értékű számítógéppel érnek fel - figyelmeztet a legismertebb adatbiztonsággal foglalkozó hazai cég.</p>

A Kürt Zrt. számtalanszor találkozott olyan helyzettel, amikor az eszközhöz a hozzáférést nem védte jelszó vagy PIN-kód. Az is gyakori probléma, hogy a tárolt adatokról nem készülnek biztonsági mentések, tehát az eszköz elvesztése, ellopása esetén megsemmisülnek pótolhatatlan bizalmas adataink.

"Bizonyos szempontból az információbiztonság szintje visszaesett a 90-es években tapasztaltra. Az internethasználat térnyerésekor a világ nem volt felkészülve az új technológia által generált fenyegetettségek kivédésére. Most hasonló a helyzet. A mobiltechnológia terjedése új támadási felületet jelent, amire nem megfelelő körültekintéssel reagál a felhasználó közönség. A támadók pedig kifinomult trükkökkel és eszközökkel próbálják kihasználni a gyengülő ellenállást" - mondta Márton Miklós, a Kürt Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese. Majd hozzátette: tovább nehezíti a helyzetet, hogy a vállalati felhasználók, sőt gyakran még az információbiztonságért felelősök is elsiklanak az ilyen eszközök alkalmazásakor elengedhetetlen biztonsági szempontok felett.

A Kürt tapasztalatai szerint a mobileszközök biztonsági kockázataival kapcsolatban legalább három - egymással szorosan összefüggő - terület érintettségét kell végiggondolni: Az egyik ilyen problémahalmazt az adatszivárgás elleni védekezés jelenti. Ismert szabály, hogy a támadók mindig a legkönnyebb utat választják. A másik jelentős terület a vezeték nélküli hálózatok (bluetooth, wifi) biztonsága. Óriási veszélyforrást jelent, ha nem a legszigorúbb biztonsági követelmények mellett üzemeltetik ezeket a hálózatokat. A harmadik terület a személyes és a vállalati adattest, illetve ezek nem megfelelő védelme. A személyes és vállalati adattest a mobileszközök használatával gyakorlatilag összeolvad. Ez történik például, amikor automatikusan szinkronizáljuk az adatokat a közösségi oldalakkal, hisz ilyenkor publikussá tesszük az eredetileg bizalmas adatokat is.

Az új biztonsági kihívások elleni válaszul a Kürt azt ajánlja, hogy szakemberekkel vizsgáltassuk felül a biztonsági kockázatokat, majd adattitkosító és adatvédelmi alkalmazásokkal tegyük biztonságossá rendszerünket, végül a felhasználókat képezzük ki a biztonságos használatra még annak árán is, hogy megfosztjuk őket a mobileszközök bizonyos szabadságot és kényelmet nyújtó funkcióitól.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!