Magyarország

2011.03.29. 17:16

Tovább zsugorodik a hazai médiapiac

<p>A tavalyi 7,5 százalékos médiapiaci szűkülés után további 2,5 százalékos reklámbevétel-csökkenést jósol a MEC médiaügynökség kutatási divíziója. A Médiapiac 2011 konferencián kedden bemutatott jelentés szerint a rádióknak lesz idén a legnehezebb dolguk.</p>

Magyarországon tavaly 7,5 százalékkal csökkent a nettó, azaz az ügynökségi jutalékokat tartalmazó reklámköltés. Kizárólag két szegmens tudott növekedni: a kábeltévé 17,7 százalékkal, míg az internet 3,1 százalékkal nagyobb bevételt tudott elkönyvelni, mint egy évvel korábban. A legnagyobb, 22 százalékos esést a rádiók szenvedték el, de a nyomtatott sajtó is 16 százalékos visszaeséssel zárta az évet - állípatotta meg a MEC médiaügynökség kutatási divíziója, az Analytics and Insight. A 2010-es elemzést és 2011-es prognózist a kétnapos Médiapiac 2011 konferencián mutatták be kedden.

A cég szerint idén folyatatódnak a tavalyi trendek, és a piac újabb 2,5 százalékos bevétel-csökkenést szenved majd el. Valószínűleg továbbra is a csökkenő reklámbevételű médiatípusok lesznek többségben, ugyanakkor a "válságálló" médiumok közé kerülhet a stagnáló bevételű mozi. Az internet 5,2 százalékos bővülésre számíthat, így a reklámtortából kihasított része a tavalyi 14,6 után 15,8 százalékra nőhet. A televíziós piac egésze csökken, ám a médiapiac egészénél kisebb mértékben. Az országos tévék reklámbevételei csökkenő ütemben, ám továbbra is szűkülnek, míg a tematikus csatornák 3,1 százalékkal több reklámbevételt söpörhetnek be - írja a Médiapiac portál.

A rádiók 10, a nyomtatott sajtó 7,1, míg a közterületi szegmens cégei 4,9 százalékos reklámbevétel-csökkenésre számíthatnak idén. Az elemzésből az is kiderül, hogy a rádiós piacot még sérülékenyebbé teszi, hogy ismét bizonytalanság sújtja a számos frekvenciapályázat miatt.

-FüggetlenHírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!