Magyarország

2011.03.28. 17:26

"Több károsultnak is csak egy igaza lehet" - ingyenes pertárskereső honlap indult

<p>Pertárskereső oldal indult az interneten, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik eddig anyagi vagy más megfontolásból nem mertek pereskedni. Az oldal állítása szerint, amíg korábban sokan úgy érezhették, nem éri meg hosszú és költséges ügyvédi eljárást indítani, most könnyedén találhatnak pertársakat maguk mellé, akikkel összefogva eredményesebben, a költségeket megosztva járhatnak el.</p>

Az ötlet Hegyi Gábortól, a TV Ügyvédje című televíziós műsor riporterétől származik, aki a honlapon írja: munkája közben több ezer olyan esettel találkozott, ahol a károsultak nem álltak ki igazuk mellett, így "nem győzhetett az igazság". Célja, hogy segítse a hasonló esetek panaszosainak egymásra találását, és ügyvédet ajánlva nekik, lehetőséget biztosítson esetük bíróság elé vitelére, ezzel a kártérítés megszerzésére. Feltehetőleg a rendszer közvetetten az ügyvédek, fogyasztóvédelmi szervezetek, bűnüldöző szervek, valamint a Gazdasági Versenyhivatal munkáját is megkönnyíti majd. A szolgáltatás teljesen ingyenes, bárki számára elérhető a www.pertarskereso.hu internetcímen.

Bár az oldal csak ez év március elsején indult, már 11 panasz érkezett, amikhez összesen 18 ember csatlakozott. A legtöbb felperes-jelölt eddig egy sugárzó, egészségüket károsító mobil bázisállomás jogtalan üzemeltetése ellen szerveződött, de többen követelik járulékukat, webáruházban vásárolt áruikat, illetve egy engedély nélküli intimtorna-tréner ellen is összefogtak.

A Független Hírügynökség kérdéseire válaszolva Hidasi Gábor ügyvéd elmondta: "Több károsultnak is csak egy igaza lehet. Ez egy szép társadalmi megmozdulás, amivel az emberek pénzt spórolhatnak, de rengeteg időt veszíthetnek." A bíróknak ez idáig is lehetőségük volt hasonló ügyeket egyesíteni, ennek ellenére nem szívesen éltek a lehetőséggel, mivel az a magas létszám miatt gyakran kezelhetetlenné válik, növeli a feldolgozás idejét. Hidasi Gábor a vörösiszap-katasztrófa példáját emelte ki: "A tragédiát követően egy károsult egyénileg indított eljárást, és már holnap ítéletet hoznak az ügyében. Bár pertársai nem voltak, segítette 5-600 sorstársa ügyét, hiszen ha egyszer elismerik a károkozó hibáját, hasonló esetekben még gyorsabban el fogják."

Sajnos kevesen tudják, hogy egy ilyen összesített eljárás során a résztvevők adatai elérhetővé válnak egymás számára, betekinthetnek pertársuk vagyoni helyzetébe, egészségügyi állapotába. Hidasi Gábor szerint erre maguk az ügyvédek ritkán hívják fel a figyelmet, a személyiségi jogok bonyolult jogrendszerével olykor még ők sincsenek tisztában.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!