Magyarország

2011.03.04. 21:21

MNB tájékoztató: Kommunikációs költségek

<p>A jegybank kommunikációs tevékenységének költségei 2006 és 2010 között 22%-kal, reálértéken több mint 37%-kal csökkentek. A legnagyobb csökkenés a külső tanácsadók, szolgáltatók igénybevételénél figyelhető meg, itt a csökkenés mértéke nominálisan is eléri a 37%-ot, reálértéken pedig 53%-kal csökkentek a jegybank ilyen típusú költségei - olvasható az MNB saját honlapján közzétett tájékoztatójában.</p>

A jegybank által közölt adatok szerint míg 2006-ban több mint 403 millió, 2007-ben pedig több mint 462 millió forintra rúgtak a kommunikációs költségek, addig ez 2009-ben nem egészen 280 millió, 2010-ben pedig valamivel több, mint 316 millió forint volt.
A külső szolgáltatásora fordított összeg a 2006-os több, mint 108 millió forintról 2010-re 63,5 millió forintra csökkent.

A kommunikációval kapcsolatos személyi költségek 10%-kal, reálértéken pedig több mint 28%-kal csökkentek. A tájékoztató szerint 2006-ban több mint 260 millió forintot, 2010-ben több, mint 234 millió forintot fordított erre a jegybank.

A számok teljes körűen tartalmazzák a Braun Róbert elnöki kommunikációs tanácsadó alkalmazásával kapcsolatos költségeket is - olvasható a tájékoztatóban.

"Braun Róbert elismert stratégiai kommunikációs szakember, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing Intézetének docense, kandidátus. A Magyar Nemzeti Bank elnökének döntése alapján, a jegybank kommunikációs stábját egy stratégiai kommunikációs területen segítséget nyújtó szakértő tanácsadóval kívánta kiegészíteni. A szakember, oktatói, tanácsadói, tudományos kutatói munkája mellett, "további munkaviszony" keretében az MNB alkalmazottjaként - az MNB alkalmazottjaira vonatkozó összeférhetetlenségi, titoktartási kötelezettségek mellett - a Magyar Nemzeti Bank elnökének tanácsadójaként az elmúlt két évben intenzíven vett és vesz részt a jegybank kommunikációjának és nyilvános stratégiájának alakításában." - olvasható a tájékoztatóban.

A dokumentum kitér arra, hogy Braun Róbertet nem pályázat, hanem korábban a jegybank számára végzett munkája alapján választották ki. A jegybanknak nincs semmilyen kötelezettsége, hogy munkatársait pályázat útján válassza ki, ahogy azt az új Felügyelőbizottság gyakorlata is igazolja - áll a tájékoztatóban.

Az MNB egyébként évente átlagban 4-6 milliárd forint összegű közbeszerzést bonyolít le 80-120 eljárás keretében. 2008-2009-ben egyáltalán nem indult ezek ellen jogorvoslati eljárás, míg 2010-ben egy esetben sérelmezték azt, de ezt a jegybank jogerősen megnyerte. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy az állami szervek közbeszerzéseinek 16-22%-a ellen indul jogorvoslati eljárás - emlékeztet a tájékoztató.

Az FB által vizsgált, folyamatban lévő kommunikációs tenderre hét cég nyújtott be részvételi jelentkezést, kiegészítő tájékoztatáskérés, előzetes vitarendezésre vonatkozó igény nem érkezett, jogorvoslati eljárás nem indult.

Az arculatváltás költségeiről a jegyban tájékoztatója azt írja: ennek teljes költsége 44,7 millió forint volt, ami a jegybank éves működési költségeinek alig több mint 0,3%-a. Az arculatváltás költségei egyébként éppen akkorák voltak, mint a Járai Zsigmondnak 2007-ben kifizetett végkielégítés - olvasható a dokumentumban.

******************************************************************
Baun Róbert, a Magyar Nemzeti Bank elnökének kommunikációs tanácsadója a Független Hírügynökség résztulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!