Magyarország

2011.03.31. 17:15

Azonosítható volt Charlie, a vörsi gólya

<p>Bár jelölőgyűrűje nem volt a napokban elpusztult vörsi fehér gólyának, Charlie egyik szárnya pár éve megsérült, így biztosan ugyanazt a madarat látták 13 éve minden tavasszal a Somogy megyei településen- tudta meg a Független Hírügynökség. A tervek szerint a madarat preparálnák, hogy kiállíthassák a helyi skanzenben, de mivel a falunak erre nincs pénze, a civilek adománygyűjtő akciót indítottak.</p>

A Somogy megyei Vörs híres fehér gólyája, Charlie a helyiek szerint már 13 éve járt vissza minden tavasszal a fészkéhez. A Magyar Madártani Egyesület szakértője korábban a Független Hírügynökségnek elmondta: színes jelölőgyűrű vagy fizikai jellegzetességek nélkül nem lehet biztosan kijelenteni, hogy valóban ugyanazt a gólyát látták-e a településen.

Charlie-nak tényleg nem volt gyűrű a lábán, de Vörs polgármestere biztosan tudja, hogy ugyanaz a madár repült vissza hozzájuk minden évben. A gólya fészke ugyanis Farkas László házával szemben volt, és három-négy éve látta, amint Charlie egy másik hímmel összeverekedett, és megsérült. A gólya szárnya azóta egy kicsit lógott, így biztosan tudják, hogy a napokban elpusztult példány tényleg a falu kedvence, és nem egy másik madár volt - mondta a Független Hírügynökségnek Klein Ákos, a Kis-Balatoni Tájegység vezetője.

A madár pusztulásáról a természetvédelmi őrök kapták a bejelentést. Az első adatok szerint Charlie tetemén nem volt külsérelmi nyom, vagyis biztosan nem áramütés vagy lövés végzett a gólyával. A vizsgálat még pár napig tart. A vörsi polgármester tervei szerint a híres gólyát preparálás után a vörsi Talpasház nevű tájház és skanzenben állítják majd ki. Ennek most az az akadálya, hogy ehhez engedélyt kell kérni a Természetvédelmi Hatóságtól, és eljárási díjat kell fizetni a fokozottan védett és védett egyedek tartására és preparálására. Ennek a pontos összegét Klein Ákos nem tudta megmondani, de mivel a preparálás költsége egy ekkora madárnál 70-80 ezer forint is lehet, a végösszeg 100 ezer forint körül lesz majd. Ennyi pénze azonban nincs a falunak Charlie kiállításához. Klein Ákos információi szerint a helybéliek, az ország különböző részein élő, Vörsről származó emberek és madárbarátok folyamatosan érdeklődnek a polgármesteri hivatalban, és gyűjtést indítottak, hogy Charlie, aki annyi örömöt hozott nekik, méltó helyre kerülhessen a településen.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!