Magyarország

2011.03.10. 10:24

Az elemző szerint kihathat az alkotmány támogatottságára, ha túl rövid idő alatt fogadják el

<p>Az új alkotmány elfogadásának menete kihathat az alaptörvény társadalmi támogatottságára, nagyon rövid idő alatt akarják megszavazni ugyanis a kormánypártok - véli a Political Capital elemzője.</p>

Juhász Attila szerint ennek a helyzetnek az a legnagyobb veszélye, hogy a Fidesz népszerűségével együtt könnyen erodálódhat az új alaptörvény, ha azt végül egypártinak minősítenék. Emellett maga az alkotmány intézménye hiteltelenné válhat, ha politikai viták tárgyává teszik és indokolatlanul módosítgatják - tette hozzá.Az elemző szerint a problémát a Fidesz is érzi, ezért próbálná bevonni az ellenzéki pártokat az alkotmányozásba - egyelőre

sikertelenül. Pedig a társadalmi támogatottság biztosítására több eszköz is létezik: például egy népszavazás a végleges normaszöveg ismeretében, ha a következő választások után egy másik parlament is megszavazná az alkotmányt.

A Political Capital elemzője emlékeztetett: korábban a Fidesznél is elismerték, hogy most nincs alkotmányozási kényszer Magyarországon, ugyanakkor a társadalmi intézmények iránti bizalom csökkenése indokolhatja egy új alaptörvény kidolgozását. Ha azonban folytatódnak a bizalomvesztéshez kapcsolódó folyamatok, ennek később az új alkotmány is áldozatául eshet - tette hozzá.

Az alkotmányozásban mindegyik pártnak megvan a maga felelőssége, hosszú távra kell tervezni az alaptörvényt, ezért is gond az idő rövidsége. Ha az alkotmány pártpolitikai vita témájává válik, és később esetleg módosítgatják, esetleg egy kormányváltás után újat fogadnak el, akkor mindez ronthatja a politikai stabilitást is.

Juhász Attila szerint az alkotmány új szövegének szerdán nyilvánosságra került tervezete az irányadó, de még változhat, egyes pontokon akár lényegesen is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!