Magyarország

2011.02.28. 17:08

Szigorúbb fellépés a hamis gyógyszerek ellen

<p>Holnaptól, vagyis március 1-jétől a vám- és rendőri szervek azonnal lefoglalhatják a gyanúsnak tartott gyógyszerküldeményeket és -szállítmányokat, valamint duplájára emelkedik a kiszabható pénzbüntetés összege is.</p>

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület abban bízik, hogy a szigorúbb szabályozással a jelenlegi szinten megállítható vagy csökkenthető lesz a hamis készítmények aránya.

A hatályos kormányrendelet módosításával március 1-jétől szigorúbban szankcionálhatóak Magyarországon a gyógyszerrendészeti és állatgyógyászati készítményekkel kapcsolatos szabálysértések elkövetői. A jogszabály-módosítást a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kezdeményezte. A módosítás értelmében a vám- vagy rendőri szervek mostantól azonnal lefoglalhatják a gyanús csomagokat vagy közúti szállítmányokat. Ez azért fontos változás, mert eddig csak akkor foglalhattak le hamisnak vélt gyógyszerkészítményt, ha vizsgálatokkal bizonyították, hogy a szállítmány valóban hamis. Most ez a folyamat megfordul, vagyis ha azonnal kivonják a forgalomból a hamis készítményeket, arra lehet számítani, hogy lényegesen kevesebb veszélyes áru éri el a lakosságot - mondta a Független Hírügynökségnek Székely Krisztina, a HENT Gyógyszerhamisítás Elleni Munkacsoportjának vezetője.

Ugyancsak változás, hogy ezentúl az engedély nélküli gyógyszert nemcsak a készítőtől és a forgalmazótól lehet elkobozni, hanem attól is, aki indokolatlan mennyiségben tart magánál ilyet. Ez azért fontos, mert korábban tovább kellett engedni egy szállítót, ha nem lehetett bizonyítani, hogy Magyarországon akarja a készítményt forgalomba hozni. A kormány az eddigi ötvenezer forintos pénzbírság összegét százezer forintra emelte, ám a HENT úgy véli, hogy ez még mindig nem lesz eléggé visszatartó erejű büntetés, mert a gyógyszerhamisításon túl nagy a profit. Székely Krisztina szerint inkább az fogja elvenni a csempészek kedvét, hogy az árut azonnal lefoglalják, vagyis a hamisítók nem tudnak rendelkezni a küldemény felett.

A szakember hozzátette: Magyarországon a legális gyógyszerkereskedelmi láncban, vagyis a patikákban még nem találtak hamis készítményt, de ez nem jelenti azt, hogy nincs is. Nyugat-Európában ennek az aránya akár 10 százalék is lehet, ezért valószínűsíthető, hogy előbb-utóbb nálunk is felbukkannak hamis készítmények a gyógyszertárakban. Az viszont már bebizonyosodott, hogy az utcán, piacokon, internetes hirdetésekben, postai csomagküldő szolgálatok segítségével vagy klubokban forgalmazott készítmények kivétel nélkül hamisak. Ezeknek az aránya a teljes gyógyszerforgalomban a becslések szerint 3 százalék. Ez ugyan még mindig lényegesen alacsonyabb az európai átlagnál, de a jogszabály-módosításokkal a HENT célja éppen az, hogy ezen a szinten álljon meg vagy csökkenjen az arány.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!