Magyarország

2011.02.28. 19:08

Parlament - Vizsgálhatja a KEHI a magánnyugdíjpénztárak vagyonát, gazdálkodását

<p>Elfogadta a parlament hétfő este azt a fideszes előterjesztést, amely lehetővé teszi, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálhassa márciustól a magánnyugdíjpénztárak vagyonát.</p>

Megszavazták azt a szintén fideszes módosító indítványt is, amely szerint az ütemezett visszaléptetés helyett egy lépcsőben kell átadniuk a nyugdíjpénztáraknak a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak az állami rendszerbe átlépő tagok vagyonát. Az Országgyűlés megszavazta hétfő este a javaslat sürgős kihirdetését is.

Az előterjesztést a fideszes Selmeczi Gabriella jegyzi, akihez február 16-án csatlakozott előterjesztőként a szintén fideszes Mátrai Márta. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról című indítványt február 7-én nyújtotta be Selmeczi Gabriella, aki egyben a nyugdíjvédelmi megbízott is.

Az indoklás szerint a törvényjavaslattal annak lehetőségét szeretnék megteremteni, hogy kormányzati szinten ellenőrizhessék a társadalombiztosítási rendszerbe visszalépő magánnyugdíj-pénztári tagok portfólióját képező eszközök átadását. Az ellenőrzés biztosítja, hogy a pénztárakból átlépő természetes személyek jogai a bonyolult és önmagában is kockázatos átadási folyamat során nem sérülnek - fogalmaz az előterjesztő. A vagyon eddigi kezelését és a működési költségek felhasználást is vizsgálják. A KEHI bank-, pénztári- és üzleti titkokhoz is hozzáférhet.

A fideszes Dancsó József több zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be hétfőn a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról szóló előterjesztéshez.

Az egyik módosító indítvány szerint az átlépő tagok portfóliójában lévő eszközöket május 31-i fordulónappal számított piaci értéken június 12-ig kell átadni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak. A magánnyugdíjpénztárak a vagyonátadás után számítják ki az állami rendszerbe visszalépők tagi kifizetéseit ugyancsak május 31-i fordulónappal, így a reálhozamokat is. Az összegeket ezután az alaptól igényelhetik vissza a javaslat szerint július 20-ig, majd ezután fizethetik ki a tagoknak.

Juhász Istvánné, a Stabilitási Pénztárszövetség főtitkára a Független Hírügynökségnek hétfő este azt mondta: átláthatóbbá és gyorsabbá válhat az elszámolás, ha egy lépcsőben kerül át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba az átlépő tagok vagyona.

A magánnyugdíjpénztárak korábbi tájékoztatása szerint az állami rendszerbe átlépő tagok reálhozamának kifizetését várhatóan április végén, május elején kezdhetik meg. Ha elfogadják a hétfőn benyújtott módosító indítványt, elvileg július 20-an után indulhatna meg a reálhozamok kifizetése.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!