Magyarország

2011.02.07. 17:31

Orbán Viktor: 2011 a megújulás éve lesz

<p>A miniszterelnök szerint a megújulás éve lesz 2011 és Magyarország hadat üzen az államadósságnak. Utóbbi ugyanis a legtöbb baj forrása - mondta Orbán Viktor "Magyarország megújul" című országértékelő beszédében.</p>

ORBÁN-BESZÉD: A Jobbik szerint képtelenség értékelni
fuggetlen | 2011.02.07 17:28

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői országértékelő beszédét a konkrétumok teljes hiánya miatt képtelenség értékelni - mondta a Jobbik alelnöke.


ORBÁN-BESZÉD - MSZP: Üres és halogató beszéd
fuggetlen | 2011.02.07 17:13

Orbán Viktor üres és halogató beszédet tartott, ami nem országértékelés volt, hanem hangulati előkészítése a megszorításoknak - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.


Orbán-beszéd - LMP: Hiányzott a konkrétum a miniszterelnök beszédéből
fuggetlen | 2011.02.07 17:08

Semmilyen konkrétum nem hangzott el Orbán Viktor beszédében. A miniszterelnök vagy nem tudja, vagy nem akarja elárulni, mit tervez az ország előtt álló súlyos gondok megoldása érdekében - jelentette ki Jávor Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, a kormányfő hétfői beszédére reagálva.

Orbán Viktor: 2011 a megújulás éve lesz

A miniszterelnök szerint a megújulás éve lesz 2011 és Magyarország hadat üzen az államadósságnak. Utóbbi ugyanis a legtöbb baj forrása - mondta Orbán Viktor "Magyarország megújul" című országértékelő beszédében.
A bank- majd a válságadó bevezetésével, valamint a nyugdíjrendszer megmentésével megtették az első lépéseket, de el kell érni azt is, hogy mindenki dolgozzon, aki munkaképes - jelentette ki a kormányfő hétfő délután a fővárosi Millenárison. Szerinte egyértelművé, hogy a veszély még nem múlt el, az országot újabb válsághullámok érhetik el, azért van szükség megújulásra, mert e nélkül "ránk szakad az államadósság lavinája". Beszélt arról is, hogy 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz, de ezek egyelőre csak tervek, megvalósításukhoz közös kitartás, elszántság kell.

Orbán Viktor a következő évek menetrendjével kapcsolatban azt mondta: 2010 az összefogás éve volt, amellyel létrehozták a változást, 2011 pedig a megújulás éve, amikor átszervezik és új alkotmányos alapokra helyezik az országot. 2012 az elrugaszkodás éve lesz, amikor az ország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét, 2013 az emelkedésé, amikor mindenki látja, hogy az ország megindult felfelé, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz, amikor kézzel fogható bizonyítékot kapunk arra, hogy volt értelme az erőfeszítéseknek - fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: ez csak egy terv, sok millió magyar közös terve, és megvalósításához közös kitartás, elszántság kell.

A kormányfő szerint a veszély még nem múlt el az ország felett: az egész nyugati világot fenyegeti a válság, és mindenki arra készül, hogy újabb válsághullámok jönnek. Magyarországnak ezért megújulásra van szüksége "lélekben és értelemben egyaránt", csak így tud változást és sikereket elérni, máshogy nem. Megújulás nélkül visszatér a múlt, "ránk szakad az ég, elsöpör az államadósság lavinája" és hosszú időre nem tud változni az ország.

Orbán Viktor azt mondta: Magyarország átszervezésének kulcskérdése az alkotmány. Szerinte a mostani alaptörvény nem a magyarok alkotmánya, mert szovjet minta alapján alkották, politikai paktumok írták és nincs benne magyar szellem, bár nagyszerű jogászok írták. Magyarországnak olyan új alkotmányra van szüksége, amely lezárja a múltat és szilárd, végleges alapot teremt.

A miniszterelnök kijelentette, hogy sem a válság, sem az adósság elől nem térhet ki Magyarország, középút nincs, küzdeni kell. Ugyanakkor minden válság és veszély egyúttal lehetőség is - tette hozzá.

Az idei tervek között említette, hogy "hadat üzenünk az államadósságnak, ami a legtöbb mai gondunk, bajunk forrása". Nem elég a válság- és bankadó, a nyugdíjrendszer megmentése, mindenkinek dolgoznia kell, aki munkaképes, mert a tétlenség a legrosszabb tulajdonságainkat hozza elő belőlünk - folytatta. A miniszterelnök ígérete szerint határozott és bátor lépéseket tesznek idén azért, hogy akit lehet, visszahozzanak a legális munka világába és ott is tartsák őket. Ma a munkanélküliek nagy része akar dolgozni ugyanis és számukra nem megoldás a segélyezés - mondta, de konkrétumokról nem beszélt. Aki nem képes megélni munkából, azokról méltóképpen gondoskodni kell, de csak azokról - jelezte.

Orbán Viktor szerint a megújulás része lesz a külföldre ment szakemberek hazacsábítása is, mert mindenki munkájára, bölcsességére szükség van.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!